Globalni javni in zasebni dolg največja doslej

Takšna zadolženost ob šibki gospodarski rasti povečuje tveganje nove finančne krize, ocenjujejo IMF.

Objavljeno
05. oktober 2016 18.37
shutt*kovanci
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Washington − Globalni javni in zasebni dolg sta konec lanskega leta skupaj znašala 152.000 milijard dolarjev, kar je največ doslej. Okoli dve tretjini tega zneska dolguje zasebni sektor. V primerjavi s svetovnim bruto domačim proizvodom je zadolženost v zadnjih 15 letih zrasla za 25 odstotnih točk na 225 odstotkov BDP, kaže poročilo IMF.

Takšna zadolženost ob šibki gospodarski rasti povečuje tveganje nove finančne krize, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob predstavitvi poročila Fiskalni monitor ocenil prvi mož oddelka Mednarodnega denarnega sklada (IMF) za fiskalne zadeve Vitor Gaspar.

K visoki zadolženosti je po ugotovitvah prispevala razrahljana monetarna politika centralnih bank po svetu. Zasebni sektor je zadolženost močno povečal na Kitajskem, javni dolg pa je narasel v nekaterih državah v razvoju.

Počasna gospodarska rast otežuje zmanjševanje dolžniškega bremena tako držav kot podjetij. Zadolženost podjetniškega sektorja ob tem povratno negativno vpliva na rast, saj se ob razdolževanju družbe ne morejo usmeriti v investicije.

»Za pomembnejše razdolževanje je nujno ponovno zagnati močno rast in se vrniti na normalne ravni inflacije,« je ocenil sklad.

Da bi to dosegli, pa bi morale vlade okrepiti svoje investicije ter izpeljati določene fiskalne ter gospodarske reforme. Potrebni so tudi posebni programi pomoči za zelo zadolžena podjetja. Poročilo še posebej poziva k čiščenju bilanc evropskih bank in nefinančnih podjetij na Kitajskem.