Google s pritožbo na rekordno kazen

Konec junija mu je zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu evropska komisija naložila 2,4 milijarde visoko kazen.

Objavljeno
11. september 2017 19.00
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Luxembourg – Ameriški spletni velikan Google je danes na Sodišče EU vložil pritožbo na rekordno kazen v višini 2,4 milijarde evrov, ki mu jo je zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu pri storitvah primerjave cen konec junija naložila evropska komisija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnica Sodišča EU v Luxembourgu je za AFP potrdila, da je Google danes vložil pritožbo, s čimer je začel sodno bitko z Brusljem. Ta bi lahko po navedbah AFP trajala več let in zaostrila že sicer napete odnose med tehnološkim velikanom in Evropo. Pritožbo so potrdili tudi v Googlu, a več pojasnil za AFP niso podali.

Evropska komisija je konec junija Googlu naložila rekordnih 2,4 milijarde evrov kazni, saj naj bi prevladujoč položaj na trgu zlorabljal tako, da je dajal nezakonito prednost drugemu Googlovemu izdelku, storitvi primerjave cen. Dali so mu 90 dni, da odpravi to prakso, sicer bi mu grozila še nadaljnja denarna kazen.

Po takratnih pojasnilih evropske komisarke za konkurenčnost Margrethe Vestager pri Googlovi strategiji za storitev primerjave cen ni šlo zgolj za pridobivanje strank s ponujanjem boljšega proizvoda od tistih, ki jih ponuja konkurenca. Namesto tega je Google zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu kot iskalnik, tako da je svojo storitev primerjave cen v rezultatih iskanja uvrščal višje, rezultate konkurentov pa nižje, je junija pojasnila Vestagerjeva.

Posledica Googlovega nezakonitega ravnanja je bilo po ugotovitvah komisije znatno povečanje prometa za Googlovo storitev primerjave cen, medtem ko so konkurenti trajno utrpeli precejšnjo izgubo prometa. Google je to prakso sicer uporabljal v vseh 13 državah evropskega gospodarskega prostora, kjer je uvedel storitev primerjave cen.