Gotovina med Slovenci zelo priljubljena

Slovenci so na prvem mestu po deležu oseb, ki imajo doma v gotovini shranjenih več kot tisoč evrov.

Objavljeno
26. november 2017 14.58
STA, B. F. Ž.
STA, B. F. Ž.
Frankfurt, 26. novembra (STA) - Od vseh držav območja z evrom je gotovina najbolj priljubljena v Nemčiji, kaže študija ECB. Lani so Nemci v denarnici nosili v povprečju 103 evre, kar je 38 evrov več od povprečja območja.

Nemcem so po ugotovitvah Evropske centralne banke (ECB) po znesku v gotovini, ki ga v povprečju nosijo s seboj, lani sledili Luksemburžani (102 evra) in Avstrijci (89 evrov). Najmanj gotovine imajo pri sebi Portugalci (29 evrov), Francozi (32 evrov) in Latvijci (41 evrov).

Nemčija je v vrhu tudi po deležu plačil, opravljenih z gotovino. Nemci namreč z gotovino v povprečju plačajo 80 odstotkov nakupov, kar pa je še vedno manj od državljanov Malte (92 odstotkov), Cipra (88 odstotkov), Španije (87 odstotkov) in Italije (86 odstotkov).

Slovenci stavijo na rezerve

Denarne rezerve v gotovini doma najpogosteje shranjujejo Slovenci in Litvanci. Ti dve državi sta tudi na prvem oz. drugem mestu po deležu oseb, ki imajo v gotovini več kot 1000 evrov. Pri Slovencih je ta delež 23-odstoten, pri Litvancih pa 20-odstoten.

Slovenija se je na prvo mesto uvrstila tudi po deležu vprašanih, ki imajo pri sebi vsaj en bankovec večje vrednosti (47 odstotkov). Drugo mesto si delita Luksemburg in Slovaška (obe državi 42 odstotkov). Najredkeje imajo takšne bankovce pri sebi Nizozemci (sedem odstotkov) in Francozi (osem odstotkov).

Slovenija je skupaj s Slovaško med državami z najpogostejšim zaračunavanjem provizije za dvig gotovine na bankomatu. Manj kot tretjina Slovencev in Slovakov je v odgovoru na vprašanje ECB navedlo, da provizije še niso plačali. Na Malti je bil ta delež 81-odstoten.

Gotovino po ugotovitvah ECB pogosteje uporabljajo moški in osebe, starejše od 40 let. Stopnja izobrazbe na tem področju ne igra posebne vloge.

ECB je analizo izvedla na vzorcu več kot 65.000 oseb. Kot so njeni avtorji zapisali v poročilu, glede na ugotovitve nikakor ne drži, da so gotovini šteti dnevi. Sodobna plačilna sredstva res pridobivajo na priljubljenosti, a bankovci in kovanci marsikje ostajajo najbolj priljubljeno plačilno sredstvo.