IMF svari: Brexit največja grožnja svetovnemu gospodarstvu

Brexit je povzročil občutno negotovost, kar bo po oceni IMF na kratki rok upočasnilo rast, še posebej v Veliki Britaniji.

Objavljeno
30. junij 2016 20.03
TOPSHOT-BRITAIN-EU-VOTE-BREXIT
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Washington - Mednarodni denarni sklad (IMF) je danes opozoril, da je brexit trenutno največja grožnja svetovnemu gospodarstvu. Odločitev Britancev za izstop iz EU namreč ustvarja veliko negotovost.

»Negotovost je trenutno za nas verjetno največja grožnja svetovnemu gospodarstvu,« je dejal tiskovni predstavnik IMF Gerry Rice in pozval evropske voditelje in druge ključne odločevalce k odločnim ukrepom za zmanjšanje te grožnje.

»Brexit je povzročil občutno negotovost, kar bo po naši oceni na kratki rok upočasnilo rast, še posebej v Veliki Britaniji, vendar pa bodo posledice čutili tudi po Evropi in svetu,« je dejal Rice.

Po referendumski odločitvi bodo naslednji korak pogajanja med EU in Veliko Britanijo o proceduri odhoda. Voditelji EU menijo, da se pogajanja o prihodnjih odnosih ne morejo začeti, dokler London uradno ne začne postopka za izstop. Ta postopek naj bi nato trajal dve leti.

Britanskemu premierju Davidu Cameronu, ki je razpisal referendum in po odločitvi za izstop napovedal odstop, se ne mudi. Neprijetno delo želi prepustiti svojemu nasledniku ali naslednici, vendar pa se največji navijači odhoda iz EU ne upajo prijeti za krmilo vlade. Cameronovega naslednika ne bo do septembra.

Borze počasi navzgor

Finančni trgi so si sicer precej hitro opomogli od šoka. Newyorški industrijski indeks Dow Jones se je že vrnil na raven, kjer je bil tik pred referendumom, ko se je v pričakovanju odločitve Britancev za nadaljevanje članstva v EU močno zvišal. Izgube so nadoknadile tudi evropske borze.

Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo v Ottawi evropskim in britanskim voditeljem priporočil, naj globoko vdihnejo in gredo preudarno naprej brez hitenja ali panike.