Kitajska odredila zaprtje severnokorejskih podjetij

Čez 120 dni bodo morala prenehati poslovati tudi podjetja, ki so v skupni lasti Severne Koreje in Kitajske.
Objavljeno
28. september 2017 15.46
FILES-CHINA-NKOREA-NUCLEAR-SANCTION
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Peking − Kitajska je severnokorejskim podjetjem, ki poslujejo v državi, odredila, da morajo prenehati delovati v 120 dneh, torej do začetka januarja. Enako velja tudi za podjetja, ki so v skupni lastni obeh držav. Gre za ukrep v okviru sankcij, ki jih po zadnjem jedrskem poskusu proti režimu v Pjongjangu uvaja resolucija varnostnega sveta ZN z dne 11. septembra.

Kitajska je pred dnevi v skladu z novim sklopom sankcij že omejila izvoz rafiniranih naftnih proizvodov od 1. oktobra in prepovedala uvoz tekstila iz sosednje države. Ukrepi kitajske so za Severno Korejo velik udarec, saj gre za glavno zaveznico in trgovinsko partnerko izoliranega Pjongjanga – menjava s Kitajsko predstavlja okoli 90 odstotkov severnokorejske zunanje trgovine.

Kitajska se je tako znašla pod pritiski nekaterih velikih sil mednarodne skupnosti, zlasti ZDA, ki zahtevajo, da Peking izkoristi gospodarski vzvod in prisili Severno Korejo v jedrsko razorožitev.

Tillerson potuje na Kitajsko

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson se bo ta konec tedna mudil na obisku v Pekingu, kjer se bo srečal z državnim svetnikom v kitajski vladi Yang Jiechijem in zunanjim ministrom Wang Yijem. Kot napovedujejo na ameriškem zunanjem ministrstvu, bodo na dnevnem redu pogovorov napetosti na Korejskem polotoku, trgovinska vprašanja in novembrski obisk ameriškega predsednika Donalda Trumpa na Kitajskem.