Merklova občinam obljubila milijardo evrov za čist zrak

Vsaj v 90 nemških mestih imajo zaradi dizelskih motorjev previsoko onesnaženost z dušikovimi oksidi.
Objavljeno
02. december 2017 17.11
GERMANY-ELECTION/LOWER SAXONY
B. T., STA
B. T., STA

Berlin - Nemška kanclerka Angela Merkel se je pred nekaj dnevi srečala s predstavniki združenj, zveznih dežel in občin ter slednjim za prihodnje leto obljubila milijardo evrov pomoči v boju za čistejši zrak. V 90 nemških mestih so evropske mejne vrednosti dušikovih oksidov močno presežene, za kar so v veliki meri krivi dizelski motorji.

Nekatera nemška mesta so zato že prepovedala ali omejila vožnjo avtomobilov z dizelskim motorjem, nekatera pa naj bi to storila prihodnje leto. Merklova po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prepovedim nasprotuje in si prizadeva za ukrepe, ki bi voznike spodbudili, da prostovoljno posežejo po bolj trajnostnih načinih mobilnosti.

Dizel je kriv za onesnaženost mest. Foto Borut Tavčar/Delo

Ukrepi, ki jim bodo namenjene subvencije, med drugim predvidevajo izboljšanje povezav mestnega in primestnega prometa, elektrifikacijo voznega parka mestnih avtobusov, povečanje števila polnilnic za električne avtomobile, digitalne sisteme za preprečevanje zastojev ter nove kolesarske steze. Del denarja za to naj bi prispevali tudi avtomobilski proizvajalci Volkswagen, Daimler in BMW.

Milijarda ni dovolj

V nemški okoljevarstveni organizaciji Deutsche Umwelthilfe so sicer opozorili, da milijarda evrov za dosego vseh okoljskih ciljev ne bo dovolj. Prepričani so, da gre le za nadomestilo za napovedane omejitve vstopa dizelskih avtomobilov v mesta, konkretnejših ciljev pa s takšnim obsegom sredstev ne bo mogoče doseči.

Raziskovalci iz Norveške, Avstrije, Švedske in Nizozemske so v študiji, objavljeni septembra v reviji Environmental Research Letters, zapisali, da so izpusti dizelskih avtomobilov, ki so se na testih s pomočjo goljufive programske opreme kazali kot okolju prijazni, na leto odgovorni za do 5000 smrti v Evropi. Najbolj so zaradi teh vozil na udaru Italija, Nemčija in Francija.

Dizel v polovici vozil

Dizelski avtomobili v Evropi trenutno predstavljajo približno polovico voznega parka. Na cestah jih je več kot sto milijonov, kar je dvakrat toliko kot v celem preostalem svetu. V zrak sicer izpuščajo manj ogljikovega dioksida od bencinskih, a občutno več dušikovih oksidov.

Manj ogljika, več dušikovih oksidov kot bencin. Foto Ljubo Vukelič/Delo

Na nevarnost dizelskih vozil je opozorila predvsem afera dieselgate, v kateri je Volkswagen septembra 2015 priznal, da je 11 milijonov dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je v času testiranj zagotovila nižje izpuste škodljivih plinov, kot so jih avtomobili dejansko proizvajali na cesti. Kmalu zatem so se pojavili sumi, da so podobno sporno ravnali tudi številni drugi avtomobilski proizvajalci.

Delež prodaje dizelskih avtomobilov se je v Nemčiji sicer zmanjšal. Avgusta lani je bil pri 47,1 odstotka, avgusta letos pa pri 40,6 odstotka.