Nasprotniki TTIP Komisiji predali 3,3 milijona podpisov, v soboto protesti

Število podpisov kaže, da politika mnenja javnosti ne bi smela ignorirati, je ob tem poudarila vodja kampanje Stephanie Roth.

Objavljeno
07. oktober 2015 19.23
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Bruselj - Nasprotniki načrtovanih prostotrovinskih sporazumov med EU in ZDA (TTIP) ter EU in Kanado (Ceta) so Evropski komisiji danes predali okoli 3,3 milijona podpisov, zbranih v enem letu pod spletno peticijo Stop TTIP.

Aktivisti so poudarili, da ima peticija Stop TTIP več podpore kot katera koli druga evropska državljanska pobuda. Vseeno pa gibanju EU še vedno ne priznava tega statusa, piše STA.

Z evropsko državljansko pobudo lahko en milijon državljanov EU Evropsko komisijo pozove, naj pripravi zakonodajni predlog, s čimer lahko državljani neposredno vplivajo na pripravo politik unije.

Iz Evropske komisije so sporočili, da protest jemljejo resno, vendar pa so jim pogajanja o prostotrgovinskih sporazumih naložile države članice. Ob tem so dodali, da evropske državljanske pobude lahko dajejo predloge v pozitivnem smislu, ne morejo pa od komisije zahtevati, da ne izpolni naloge, ki so ji jo naložile članice, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po vsej Evropi se kritiki trudijo zaustaviti pogajanja o TTIP in preprečiti ratifikacijo Cete. Bojijo se, da bosta sporazuma vodila v zmanjšanje pravic in zniževanje standardov ter da bosta preveč moči dala v roke multinacionalkam.

Pred predajo podpisov so aktivisti pred poslopjem komisije v Bruslju pripravili tudi simbolno manifestacijo. Listke s podpisi so tako dolgo metali na tehtnico, dokler niso pretehtali »vreč z interesi koncernov« na drugi strani.

Slovenskih podpisov pod spletno peticijo je, kot je ta teden povedal Andrej Gnezda z Umanotere, več kot 11.300. Slovenija se bo tudi pridružila vseevropski protestni akciji in to soboto pripravila proteste v Ljubljani, Mariboru, Kopru in v Trbovljah.

V Bruslju bo na ta dan demonstriralo več deset tisoč ljudi, protesti so napovedani tudi za soboto.