Nemčija lani z rekordnim številom zaposlenih

Za rast števila zaposlenih sta po ocenah statistikov zaslužna priseljevanje tujih delavcev in večja pripravljenost na delo.

Objavljeno
05. januar 2015 14.05
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Berlin − Nemčija je v novo leto vstopila z dobrimi novicami s trga dela. V največjem evropskem gospodarstvu je bilo lani v povprečju zaposlenih 42,6 milijona ljudi s prebivališčem v Nemčiji, kar je 0,9 odstotka več kot leto prej in hkrati nov rekord. Brezposlenost je bila v letu 2014 6,7-odstotna, je danes objavil nemški statistični urad.

Rast števila zaposlenih je bila lani višja kot leto prej, hkrati pa je bilo lansko leto že osmo zapored, ko je število zaposlenih doseglo rekord, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Za rast števila zaposlenih sta po ocenah statistikov zaslužna priseljevanje tujih delavcev in večja pripravljenost na delo. Direktor statističnega urada Frank-Jürgen Weise priseljencev ne vidi kot konkurenco domači delovni sili. »Priseljenci v Nemčijo pogosto pridejo z dobrimi kvalifikacijami in motivacijo,« je povedal za današnjo izdajo časnika Die Welt.

Zaposlenost se je po podatkih statističnega urada lani v primerjavi z letom 2013 povečala v skoraj vseh panogah, predvsem v storitvenem sektorju, in sicer na področju vzgoje, zdravstva, trgovine, prometa in gostinstva, piše STA.

Če bi upoštevali še število tistih, ki se na delo v Nemčijo vozijo iz sosednjih držav, bi število zaposlenih lani znašalo okoli 42,7 milijona.•