Absolutne večine ne bodo dosegli ne socialisti ne demokrati

Socialistično gibanje za integracijo bo jeziček na tehtnici pri sestavljanju albanske vlade.

Objavljeno
23. junij 2017 19.33
Vili Einspieler
Vili Einspieler
V Albaniji se bosta jutri na devetih parlamentarnih volitvah po padcu komunističnega­ režima Enverja Hoxhe znova soočili vodilni koaliciji na čelu s Socialistično in Demokratsko stranko. Jeziček na tehtnici bo Socialistično gibanje za integracijo.

Volitve sta omogočila albanski premier Edi Rama iz vrst Socialistične stranke (PS) in vodja opozicijske Demokratske stranke (PD) Lulzim Basha, ki sta po maratonskih pogovorih dosegla dogovor o razdelitvi položajev v tehnični vladi in tako končala večmesečno politično krizo v državi. Opozicija je od februarja bojkotirala delo parlamenta, Rama pa je po dogovoru prepustil opoziciji ključne resorje v tehnični vladi, kar naj bi ji omogočilo nadzor nad volilnim procesom ter vodenje državne uprave in agencij.

Med večmesečno politično krizo so opozicijski poslanci očitali vladi vpletenost v organizirani kriminal, njeni privrženci pa so taborili pred vladnim poslopjem. Rama je očital opoziciji, da poskuša preprečiti sprejetje reforme pravosodnega sistema, ker je povezana s skorumpiranimi sodniki in državnimi tožilci. Reforma pravosodja je namreč ključna na poti približevanja Tirane EU, Albanija pa si želi do konca leta odpreti pristopna pogajanja z Evropsko unijo.

Podpora levim političnim opcijam

Socialistično gibanje za integracijo (LSI) Petrita Vasilija bo jeziček na tehtnici pri sestavljanju nove vlade. Možnosti za vstop v 140-članski parlament imajo tudi Stranka za pravico, integracijo in enotnost Shpëtima Idrizija ter novi politični stranki Libra Bena Blushija in Izziv za Albanijo Hektorja Rucija. Po mnenju analitikov je bila vloga nekdanjega prvaka LSI Ilirja Mete, ki je bil izvoljen za predsednika države, ključna pri oblikovanju pozitivne podobe Albanije v EU in svetu.

Jutrišnje parlamentarne volitve bodo prve po vstopu Albanije v Nato in pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v EU. Po rezultatih javnomnenjskih raziskav volivci bolj podpirajo leve kot desne politične opcije. Prvaku socialistov Rami, ki se je obrnil k nacionalizmu in se zavzema za povezovanje albanskega etničnega prostora v eno državo, so se albanski volivci tako kot del mednarodne skupnosti pripravljeni odreči, ne pa tudi PS. Ankete tako napovedujejo PS, da bo dobila največ glasov, vendar ne dovolj, da bi lahko sama oblikovala vlado. Na tretje mesto naj bi se uvrstila LSI.

Petkrat večja proizvodnja marihuane

Zanimivo je, da so Albanci v Makedoniji in na Kosovu zadovoljni tako z Ramo kot Basho. Če bi lahko volili, bi glasovali zanju. Zato je Basha tudi poskusil spremeniti zakon o državljanstvu, tako da bi lahko vsi Albanci neodvisno od kraja rojstva in bivanja pridobili albansko državljanstvo, vendar njegov predlog ni dobil zadostne podpore. V opoziciji in prvi polovici mandata je Rama programsko in ideološko preoblikoval PS v moderno evropsko levico, kar je sprejemljivo tudi za albanske volivce.

Ker se je Rama v zadnjem obdobju zatekel v nacionalistično retoriko in k oživljanju ideje o veliki Albaniji, je tudi Washington opozoril stranke in njihove voditelje, da mora Albanija kot članica Nata pozabiti na velikodržavne projekte, Kosovo pa se po ustavi ne more priključiti drugi državi. Rama naj ne bi bil več favorit Zahoda tudi zaradi podatkov State Departmenta, da je proizvodnja marihuane v Albaniji kar petkrat večja, država je neuspešna tudi v boju z organiziranim kriminalom in korupcijo. Po nekaterih ocenah Albanija s trgovino z drogo ustvari skoraj polovico BDP. Navsezadnje Rami ni v prid, da je med ameriško predvolilno kampanjo stavil na napačnega konja, ker je odkrito navijal za Hillary Clinton in ostro kritiziral sedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.