Katalonski voditelj obtožuje Madrid zatiranja svoboščin

Španska policija je v povezavi z referendumom aretirala 14 vladnih uradnikov in jim grozi s kazenskim pregonom.

Objavljeno
20. september 2017 13.36
SPAIN-CATALONIA-REFERENDUM
Be. B., K.M., STA
Be. B., K.M., STA

Barcelona − Napetost v povezavi s 1. oktobra predvidenim referendumom o neodvisnosti Katalonije, ki je po mnenju Madrida nezakonit, se povečuje. Španska policija je danes v Barceloni izvedla preiskave več uradov in ministrstev katalonske regionalne vlade in pri tem aretirala tesnega sodelavca podpredsednika vlade Josepa Mario Joveja. Poleg njega so aretirali še 14 drugih ministrskih uradnikov in preiskali sedež radikalne leve stranke CUP, ki v parlamentu podpira separatistično vlado in aktivno sodeluje tudi pri pripravi referenduma, poročajo tuje tiskovne agencije.

Razlogi za aretacije niso bili nemudoma znani, je pa španska vlada zagrozila s kazenskim pregonom uradnikov, ki bodo sodelovali pri pripravi referenduma. Aretacija grozi več kot 700 županom, ki so jih oblasti že začele klicati na zaslišanja.

Prav tako je policija danes zasegla več milijonov - po nekaterih navedbah celo devet milijonov - volilnih lističev, ki naj bi jih uporabili na referendumu. Našli so jih v skladišču, 45 kilometrov severno od Barcelone, poroča BBC.

Predstavnik španske policije pred sedežem za finance katalonske vlade v Barceloni in podpornik referenduma z listom "Volimo, da bomo svobodni". Foto: Josep LAGO/AFP

Puigdemont: Madrid je kriv za razredne razmere

Voditelj katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je danes Madrid obtožil, da je v Kataloniji uvedel »de facto izredne razmere«, s tem ko je začel izvajati niz ukrepov za preprečitev 1. oktobra predvidenega referenduma o neodvisnosti te španske pokrajine.

Kot je v nagovoru danes dejal Puigdemont, je španska vlada »de facto razveljavila samovlado Katalonije«, s tem ko je denimo zaostrila nadzor nad financami. Madrid je tudi obtožil »razveljavitve in zatiranja« svoboščin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski finančni minister Cristobal Montoro je v petek regionalni vladi postavil rok za ustavitev priprav na izvedbo referenduma, sicer bo centralna vlada prevzela nadzor nad velikim delom javnih financ Katalonije. Pozno v torek je Montoro podpredsedniku katalonske vlade Oriolu Junquerasu poslal pismo, v katerem ga je obvestil, da se je rok iztekel in nadzor nad financami v veliki meri prevzema Madrid.


Za povečavo kliknite na grafiko.

Ukrepi Madrida in policije

Oborožene enote španske policije, ki delujejo pod okriljem španskega notranjega in obrambnega ministrstva, so po poročanju španskih medijev okoli 8. ure zjutraj prispele na sedeže katalonskih ministrstev za gospodarstvo, zunanje zadeve, delo in socialne zadeve.

Kot je za radio Catalunya dejal podpredsednik regionalne vlade Oriol Junqueras, iščejo volilne plakate, sredstva in druga gradiva, namenjena za glasovanje 1. oktobra. Po poročanju Jungerasa je ta obtožil dejanja španske policije in pozval, da tega ne bodo dopustili.

Španija, je to tvoj problem? se sprašujejo podporniki za katalonsko neodvisnost. Foto: Albert Gea/Reuters

Policija je operacijo izvedla dan po tem, ko so v zasebnem dostavnem podjetju Unipost v katalonskem mestu Terrasa blizu Barcelone zasegli večjo količino dokumentov v povezavi s predvidenim glasovanjem. Gre za 45.000 obvestil, ki naj bi jih poslali Kataloncem, izbranim za osebje na voliščih. V jutranjih urah se je na ulicah Barcelone zbralo okoli 4000 Kataloncev, večina pred poslopji regionalne vlade. Nosili so transparente z napisi, kot sta »Okupacijske sile ven!« in »Glasovali bomo, da bomo svobodni.« Prišlo je tudi do prvih napetosti med protestniki in policisti.

Predsednik civilnodružbene organizacije Katalonska narodna skupščina, ki se zavzema za neodvisnosti Katalonije, Jordi Sanchez je po twitterju pozval k »mirnemu uporu« proti operaciji. »Napočil je čas − uprimo se mirno; pojdimo ven in branimo svoje institucije,« je zapisal.


Za povečavo kliknite na grafiko.

Rajoy: »Referendum se ne more zgoditi«

Španski premier Mariano Rajoy vztraja, da so bili prisiljeni ukrepati, katalonske separatiste pa obtožuje kršenja zakonov in ustave. »Na svetu ni demokratične države, ki bi sprejela, kar načrtujejo ti ljudje,« je dejal in pozval Puigdemonta, naj deluje v skladu z zakonom in prizadevanja za neodvisnost prestavi v »vzvratno prestavo«, povzema britanski BBC.

Ob protestih, ki so jih sprožile današnje policijske racije v Barceloni, je Rajoy pozval k pomiritvi in »vrnitvi k normalnosti in zdravi pameti, saj se referendum ne more zgoditi«.