Belgija bo zaradi skrbi glede nukleark državljanom razdelila jodove tablete

Težave belgijskih nukleark − razpoke, uhajanja in nerazjasnjen primer sabotaže − že dalj časa povzročajo zaskrbljenost.

Objavljeno
29. april 2016 15.42
reu/BELGIUM-NUCLEAR/
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Bruselj − Belgija bo zaradi zaskrbljenosti glede varnosti jedrskih elektrarn v državi večini državljanov prihodnje leto razdelila jodove tablete, je v četrtek parlamentu v Bruslju sporočila ministrica za zdravje Maggie De Block.

Težave belgijskih nukleark − razpoke, uhajanja in nerazjasnjen primer sabotaže − že dalj časa povzročajo zaskrbljenost, piše Slovenska tiskovna agencija. Povzročile so tudi napetosti med Brusljem in Berlinom. Ta je minuli teden pozval k zaprtju dveh 40 let starih reaktorjev v obeh obratujočih belgijskih nuklearkah Tihange in Doel blizu nemške meje, v katerih prihaja do težav, dokler ne bi razjasnili vprašanj glede njune varnosti.

Pristojni belgijski regulator je sicer v odgovoru poudaril, da sta reaktorja, ki sta bila zaradi težav lani krajši čas zaprta, skladna z mednarodnimi varnostnimi standardi, piše STA. Kljub temu je belgijsko ministrstvo za zdravje sprejelo odločitev o razdelitvi jodovih tablet in pojasnilo, da je ta posledica lekcije, ki so se je naučili po jedrski katastrofi v Fukušimi na Japonskem leta 2011.

Jod ščitnico zaščiti pred škodljivimi posledicami radioaktivnega sevanja. V Belgiji te tablete trenutno delijo le ljudem, ki živijo znotraj 20-kilometrskega pasu okoli nukleark, piše STA. To shemo bodo zdaj razširili na 100-kilometrski pas, so pojasnili na zdravstvenem ministrstvu, kar dejansko pomeni, da bo zajeta večina države oziroma njenih 11 milijonov prebivalcev.