Bo EU danes le dobila črno listo davčnih oaz?

Članic EU z ugodnejšimi davčnimi okolji ni mogoče pričakovati na seznamu oaz.
Objavljeno
05. december 2017 09.00
Posodobljeno
05. december 2017 09.00

Ljubljana – Koliko držav bo vključenih na črni seznam davčnih oaz, ki ga bodo finančni ministri EU potrjevali danes, do zadnjega še ni bilo jasno. Seznam, ki naj bi evropskim državam pomagal v boju proti izmikanju davkom, v hudih mukah nastaja že dobro leto.

Državni proračuni držav članic Evropske unije zaradi različnih in pomanjkljivih davčnih ureditev med državami skupaj izgubijo do 70 milijard evrov na leto. Agresivna davčna optimizacija, to je tisto, čemur poenostavljeno rečemo izogibanje davkom, davčnim oazam prinaša posel, ki ga sicer ne bi imele, države v razvoju pa po nekaterih ocenah davčni triki stanejo sto milijard evrov na leto, zato davčni strokovnjaki iz vseh članic EU že vse leto pripravljajo seznam davčnih oaz.

Po poročanju britanskega Financial Timesa je bilo na seznamu še včeraj zvečer 25 držav, vendar so si po njihovih neuradnih informacijah Panama, Samoa, Guam in Marshallovi otoki v zadnjem trenutku izpogajali umik s seznama. V zameno so obljubili reformo svojih davčnih sistemov.

EU bo čista

Na seznamu gotovo ne bo nobene članice EU. Po oceni organizacij Oxfam bi na seznamu morale biti še Irska, Nizozemska, Luksemburg in Malta. Medtem ko bi v organizaciji Tax Justice Network na seznam radi uvrstili še Ciper in Veliko Britanijo. Ali se bo omenjenima organizacijama uresničila vsaj želja, da se med davčne oaze uvrstijo nam bližnje BiH, Srbija, Makedonija, Črna gora in Albanija, bomo videli danes.