Bolj črni časi za davčne oaze

Sankcije Evropske unije proti 17 državam in jurisdikcijam, ki ne spoštujejo davčnih pravil, so še negotove.
Objavljeno
05. december 2017 03.52
Posodobljeno
05. december 2017 15.48
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Evropska unija je po dolgih pripravah vendarle sprejela črni seznam davčnih oaz. To so države in »jurisdikcije«, ki ne spoštujejo temeljnih pravil glede izogibanja plačevanju davkov.

Na njem se je znašlo sedemnajst držav, in sicer Ameriška Samoa, Bahrajn, Barbados, Grenada, Guam, Južna Koreja, Makao, Marshallovo otočje, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Sveta Lucija, Samoa, Trinidad in Tobago, Tunizija, Združeni arabski emirati.

Sama ideja je prisiliti države k večji davčni preglednosti in izmenjavi podatkov. Tako bi lahko bili v prihodnosti bolj učinkoviti v bitki proti izogibanju davkom. Konkretni ukrepi proti državam s seznama še niso predvideni. Luksemburški finančni minister Pierre Gramegna je prepričan, da je dovolj že sama uvrstitev na seznam. »Učinkovitosti črnega seznama ne bi smeli podcenjevati,« je ocenil.

Da bi morala biti njegova država na kakršnemkoli takšnem seznamu, v njegovih očeh ni sprejemljivo. »Nismo na nobenem seznamu, ker smo v EU na istem čolnu glede preglednost in novih pravil, ki jih predlaga OECD,« je povedal Gramegna.

Seznam je plod dolgoletnega dela, veliki škandali v zadnjem obdobju so njegovo sprejemanje še pospešili. Po pojasnilih evropskega komisarja Pierra Moscovicija, ki je pristojen za davčne zadeve, so na seznamu države, ki kljub desetim mesecem dialoga niso sprejele zadostnih zavez. Poleg tega je naštel še več kot 40 držav in jurisdikcij, ki bodo posebej spremljane. »To je prva zmaga transparentnosti, a upam, da ni zadnja,« je pojasnjeval komisar.

Kakšna bo verodostojnost seznama, se bo pokazalo šele, ko se bodo analizirali njegovi učinki v praksi. Moscovici je ocenil, da se članice morajo glede sankcij usklajevati in da bo evropska komisija v prihodnjih tednih pripravila predloge za skupne prijeme EU.

Tudi Moscovici je prepričan, da v EU ni davčnih oaz. Da bi po evropskih merili morali mednje uvrstiti Irsko, Luksemburg, Malto in Nizozemsko, je pred kratkim ugotavljala nevladna organizacija Oxfam. »Izogobanje plačevanju davkov je nesprejemljivo za naše sodržavljane. Ti, ki plačujejo davke, ne morejo sprejeti, da jih nekateri med najbolj bogatimi ne plačujejo,« je pojasnjeval francoski finančni minister Bruno Le Maire.