Britanska ministrica odstopila zaradi neodobrenih obljub Izraelu

Theresa May je odstop že sprejela in zdaj nekdanjo ministrico tudi javno okarala.
Objavljeno
08. november 2017 23.13
BRITAIN-POLITICS/PATEL
A. S. H., STA
A. S. H., STA
London - Britanska ministrica za razvojno pomoč Priti Patel je danes odstopila, potem ko je prišlo na dan, da se je v Izraelu brez mandata srečala z izraelskimi predstavniki in namignila, da bi lahko razvojno pomoč namenili izraelski vojski. To je že druga ministrica, ki je odšla iz vlade premierke Therese May v samo tednu dni. Mayeva je odstop že sprejela.

Patelova se je med zasebnim družinskim dopustom v Izraelu v avgustu srečala z dvanajstimi izraelskimi uradniki in predstavniki različnih organizacij, med njimi tudi s premierjem Benjaminom Netanjahujem, o tem pa ni v naprej obvestila ne zunanjega ministrstva ne urada premierke, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim je nakazala možnost, da bi Velika Britanija namenila svojo razvojno pomoč za medicinsko obravnavo sirskih beguncev, ki bi prišli na Golansko planoto. Pri kasnejšem pojasnjevanju Mayevi ni povedala, da to oskrbo izvaja izraelska vojska in da bi torej razvojna sredstva dobila vojska.

Poleg tega ima Velika Britanija Golansko planoto za okupirano ozemlje in kot je v torek poslancem povedal predstavnik obrambnega ministrstva, financiranje izraelske vojske na tem območju »ne bi bilo primerno«.

V ponedeljek se je Patelova za vse skupaj javno opravičila in dejala, da je šlo zgolj za »entuziazem«, ki so ga narobe razumeli. Mayeva jo je potem tudi javno okarala. A potem je v torek zvečer prišlo na dan še, da je imela septembra še najmanj dve srečanji z visokimi izraelskimi predstavniki brez vnaprejšnjega pooblastila za to.

Po vrnitvi iz Ugande je odstopila

V torek je Patelova sicer odpotovala na tridnevni obisk v Ugando, a se je morala danes na zahtevo Mayeve vrniti v London. Zatem je odstopila.

V odstopnem pismu se je opravičila in dejala, da so njena dejanja »padla pod standarde glede transparentnosti in odkritosti, ki jih je sama zagovarjala«.

Mayeva je v pisnem odgovoru na ministričino odstopno izjavo zapisala, da sta združeno kraljestvo in Izrael »tesna zaveznika in prav je, da tesno sodelujeta, vendar mora to potekati formalno in prek uradnih kanalov«, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Patelova je tako že druga ministrica, ki je zapustila britansko vlado v zadnjem tednu dni; prejšnjo sredo je odstopil obrambni minister Michael Fallon, potem ko so se v javnosti pojavile obtožbe na njegov račun glede spolnega nadlegovanja.

Patelova je bila sicer ena uglednejših osebnosti v vladi Mayeve. Bila je tudi ena vodilnih zagovornic odhoda Otoka iz EU v lanski referendumski kampanji. 45-letna hči Indijcev iz Ugande je bila poslanka od leta 2010 in mnogi so jo videli tudi kot aspirantko za vodenje Downing Streeta, še navaja AFP.