Britanski in evropski pogajalci dosegli dogovor o ločitvenih vprašanjih

Evropska komisija je voditeljem držav članic priporočila, naj podprejo začetek druge faze pogajanj o brexitu.
Objavljeno
08. december 2017 10.38
Posodobljeno
08. december 2017 09.02
Ju. K., Peter Žerjavič, Bruselj
Ju. K., Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj - Britanska premierka Theresa May je danes zgodaj zjutraj prispela v Bruselj, potem ko so evropski in britanski pogajalci zgladili vsa nesoglasja glede treh ključnih vprašanj v pogajanjih o brexitu, vključno s prihodnostjo meje med Irsko in Severno Irsko, in naredili odločilen korak v smeri razširitve pogovorov tudi na druga pomembna področja, povezana s prihodnostjo odnosov med EU in Združenim kraljestvom.

Iz evropske komisije so sporočili, da so evropskemu svetu priporočili, naj na zasedanju voditeljev EU prihodnji teden sklene, da je bilo v pogajanjih o brexitu doseženega dovolj napredka za njihovo razširitev tudi na vprašanja o prihodnjih odnosih. »Odločitev o premiku pogajanj v drugo fazo je zdaj v rokah sveta,« so v izjavi zapisali pri komisiji.

Theresa May se je v Bruslju že sestala s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, sprejel jo je tudi predsednik evropskega sveta Donald Tusk. Predsednik komisije je po srečanju z britansko premierko dejal, da je pred obema stranema »še veliko dela«, a hkrati izrazil prepričanje, da bodo voditelji EU prihodnji teden podprli začetek druge faze pogajanj  o brexitu.

Po besedah Therese May bo dogovor zaščitil pravice treh milijonov evropskih državljanov, ki živijo v Združenem kraljestvu. Te bodo zapisane v britanski zakonodaji, uveljavljala pa jih bodo britanska sodišča. Dogovor obsega tudi finančno poravnavo, ki bo »pravična do britanskih davkoplačevalcev«, in zagotovilo, da »med Irsko in Severno Irsko ne bo zrasla fizična meja«, ki bi imela posledice za ustavno in ekonomsko celovitost Združenega kraljestva.

Združeno kraljestvo bo iz EU izstopilo 29. marca 2019. Foto: AP/Virginia Mayo

Ločitev težka, do novega odnosa še težje

Po zadostnem napredku v ločitvenih pogajanjih so bo začel veliko bolj zapleten proces urejanja prihodnjih odnosov. »Najtežji izzivi so še pred nami. Vsi vemo, da je ločitev težka. A ločitev in oblikovanje novega odnosa je veliko težje,« je po srečanju z britansko premierko sporočil Donald Tusk.

Unija in Združena kraljestvo bosta najprej začela pogajanja o prehodnem obdobju, »da bodo ljudje in podjetja na jasnem glede njihovega položaja«. Britanija je zaprosila za dvoletno tranzicijo po brexitu, med katero bi ostala del notranjega trga in carinske unije.

Tusk je kot pogoj postavil spoštovanje celotnega prava EU, tudi nove zakonodaje (ki bo sprejeta po britanskem izstopu). London bo moral spoštovati proračunske zaveze in tudi sodni nadzor.

Od Londona pričakuje, da bolje pojasni, kako si predstavlja prihodnje odnose po izstopu iz notranjega trga in carinske unije.