Bruseljski napadalec je bil 36-letni Maročan

Napadalec, ki ga je eden od vojakov ubil, ni bil znan po terorističnih dejanjih.

Objavljeno
21. junij 2017 14.14
EUROPE-ATTACKS/BRUSSELS
Be. B., STA
Be. B., STA

Bruselj − Včeraj zvečer je na železniški postaji v Bruslju neki moški najprej pritegnil pozornost vojakov, nato pa razstrelil kovček. Po manjši eksploziji je eden od vojakov napadalca ubil. V napadu ni bil ranjen nihče drug. Belgijsko tožilstvo je danes na novinarski konferenci sporočilo, da je napadalec z bruseljske železniške postaje 36-letni Maročan. Pred napadom je zakričal »Alah je velik«, nato pa poskušal napasti tamkajšnje vojake.

Preiskovalci so danes preiskali hišo napadalca v bruseljski četrti Molenbeek. Podrobnosti za zdaj še niso znane, saj preiskava še poteka.

Tiskovni predstavnik tožilstva Eric Van der Sypt je dejal, da maroški napadalec ni bil poznan zaradi terorističnih dejanj. Kovček, ki ga je imel pri sebi, je bil napolnjen z žeblji in črepinjami. Van der Sypt je dodal, da to nakazuje na to, da je želel 36-letnik povzročiti več škode, kot je je. »Škoda bi lahko bila precej hujša,« je pojasnil.

Napadalec je imel v kovčku žeblje in črepinje, kar kaže, da je hotel z eksplozijo povzročiti večjo škodo, kot je je. Foto: Reuters

Eksplozija kovčka

36-letni napadalec je najprej hodil okoli po postaji in se dvakrat približal potnikom, ko je zagrabil kovček, pa je sprožil delno eksplozijo, v kateri ni bil nihče ranjen. Kovček se je vnel, moški pa je izpustil kovček in se odmaknil. Kovček je nato eksplodiral. Ko se je moški vrnil in začel kričati, so vojaki začeli nanj streljati, piše francoska tiskovna agencija AFP. Oblasti so železniško postajo po incidentu, v katerem razen napadalca ni bil nihče ranjen, zaprle, danes pa promet poteka normalno.

Belgijski premier Charles Michel se je danes zahvalil vojakom, da so preprečili najhujše. Kot je dejal, so v potencialno nevarni situaciji ravnali hitro in profesionalno.

Dodal je, da stopnje teroristične ogroženosti, ki je zdaj na tretji stopnji od štirih, za zdaj ne nameravajo povišati, češ da nič ne kaže na to, da bi v neposredni prihodnosti grozil nov napad. Ne glede na stopnjo ogroženosti pa bodo poostrili varnostne ukrepe, med drugim bo patruljiralo še večje število varnostnih sil, ki bodo izvajale tudi bolj pogoste nadzore.