Cameron priznal, da je imel koristi od očetovega sklada

Z ženo sta imela za približno 30.000 funtov delnic v skladu, ki ga je na Bahamih vzpostavil njegov oče Ian Cameron.

Objavljeno
07. april 2016 23.43
Ma. F., STA
Ma. F., STA

London - Britanski premier David Cameron je danes priznal, da je imel skupaj z ženo Samantho za približno 30.000 funtov delnic v skladu, ki ga je na Bahamih - v davčni oazi - vzpostavil njegov zdaj že pokojni oče Ian Cameron in kar se je razkrilo v aferi Panamski dokumenti.

»Imela sva 5000 enot v investicijskem skladu Blairmore, ki sva jih prodala januarja 2010. To je bilo vredno neto okoli 30.000 funtov (okoli 37.000 evrov),« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Cameron dejal za britansko televizijo ITV.

Povedal je, da »nima ničesar za skrivati« in zatrdil, da je v Veliki Britaniji plačal vse davke. »Plačal sem dohodnino na dividende. Ustvarjen je bil tudi dobiček, a je bil nižji od praga za obdavčitev, zato nisem plačal davka na dobiček,« je pojasnil Cameron, kot poroča britanski BBC.

Z Downing Streeta so za BBC še sporočili, da sta Cameronova delež v skladu kupila aprila 1997 za 12.497 funtov, prodala pa januarja 2010 za 31.500 funtov.

V uradu britanskega premierja so sicer še v sredo zagotavljali, da Cameron in njegova soproga nista imela koristi iz skladov v davčnih oazah, potem ko se je na Camerona vsul plaz vprašanj zaradi razkritij dokumentov panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca.

Ti panamski dokumenti so namreč razkrili, da je bil Ian Cameron, ki je umrl leta 2010, direktor podjetja Blairmore s sedežem na Bahamih, da se je tako izognilo plačilu davkov v veliki Britaniji.

Opozicija je kljub temu takoj zahtevala temeljito preiskavo razkritij, ki naj bi, kot je dejal vodja laburistov Jeremy Corbyn, »prišla do dna«, kako zasebno bogastvo odteka v prekomorska ozemlja, britanski davkoplačevalci pa so opetnajsteni. Camerona pa je Corbyn še pozval, naj razkrije svoje dohodninske odločbe.