Danski izumitelj Madsen zanika umor švedske novinarke

Tožilci menijo, da je truplo namerno pohabil in potopil s pomočjo kovinskega predmeta.

Objavljeno
25. avgust 2017 15.59
DENMARK-SUBMARINE-KIMWALL/
Ka. M., STA
Ka. M., STA

København – Danski izumitelj Peter Madsen je znova zanikal umor švedske novinarke Kim Wall, je sporočila danska policija. Madsena, ki mu očitajo umor in pohabljenje trupla, so v četrtek znova zaslišali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kim Wall so zadnjič videli živo 10. avgusta, ko je šla z Madsenom na izlet z njegovo podmornico. Njeno truplo brez glave so nato policisti našli ob danski obali. Vzrok smrti in motiv za zdaj ostajata neznana.

46-letni izumitelj je od 12. avgusta v priporu zaradi suma umora iz malomarnosti, tožilci pa imajo čas do 5. septembra, da zahtevajo podaljšanje pripora. Sicer nameravajo vložiti obtožnico, potem ko jim bodo izročili truplo novinarke. Menijo namreč, da je Madsen truplo namerno pohabil in potopil s pomočjo kovinskega predmeta.

Madsen vse očitke zanika. Zatrjuje, da je Wallova umrla v nesreči, sam pa je truplo nato vrgel v morje južno od danske prestolnice København.

Partner Wallove je izginotje prijavil dan kasneje, ko so Madsena rešili iz morja med Dansko in Švedsko. Preiskovalci so uspeli dvigniti potopljeno podmornico, ki jo je po njihovi oceni Madsen potopil namerno.

Samostojna novinarka, ki je delala za Guardian, New York Times in South China Morning Post, je pisala zgodbo o Madsenu in njegovi podmornici Nautilus, ki jo je zgradil leta 2008 s pomočjo sredstev, zbranih preko interneta.