Danes predvidoma odločanje o usodi glifosata v EU

Evropska komisija predlaga podaljšanje dovoljenja za največ pet let. Slovenija se zavzema za prepoved.
Objavljeno
08. november 2017 19.02
Maja Prijatelj Videmšek
Maja Prijatelj Videmšek
Bruselj - Odbor za rastline, živali, hrano in krmo pri Evropski komisiji, v katerem je zastopanih vseh 28 članic Evropske unije, bo danes glasoval o predlogu za podaljšanje dovoljenja za prodajo glifosata v Evropski uniji. Evropska komisija predlaga podaljšanje dovoljenja za največ pet let. Njen predlog bo podprt, če bo zanj glasovalo 16 od 28 članic, ki imajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva Unije.

To bo že tretje glasovanje o herbicidu v EU v zadnjih dveh mesecih. Odločitev mora biti sprejeta do 15. decembra, ko glifosatu poteče dovoljenje za prodajo v EU.

Slovenija se zavzema za prepoved glifosata, pri čemer je treba zagotoviti prehodno prilagoditveno obdobje za kmetijstvo, ki ne bi smelo biti daljše od pet let. Hkrati pa je za takojšnjo omejitev uporabe tega herbicida na nekmetijskih površinah, ki predstavljajo glavnino rabe pri nas.

Evropska unija se že dve leti ne more odločiti, ali bi podaljšala dovoljenje herbicidu, ki ga je mednarodna agencija za raziskave raka marca 2015 razvrstila med snovi, ki verjetno povzročajo raka pri ljudeh. Junija lani je EU sprejela podaljšanje dovoljenja glifosatu za 18 mesecev, potem ko je Evropska agencija za kemikalije ponovno presodila, da herbicid ni rakotvoren.

Evropski parlament pa se je v resoluciji konec oktobra zavzel za popolno prepoved glifosata najpozneje v roku petih let, in za takojšnjo prepoved prodaje za neprofesionalno rabo na javnih površinah, kot so parki.
Francija, ena vodilnih držav, ki je nasprotovala prvotnemu predlogu Evropske komisije za 10-letno podaljšanje dovoljenja glifosatu, nasprotuje tudi njenemu predlogu za petletno podaljšanje. Francoski okoljski minister Nicolas Hulot je pred glasovanjem v Bruslju novinarjem dejal, da se Francija zavzema za triletno podaljšanje roka.

Kako bodo glasovale druge države, je težko napovedati. Nizozemska, ki je največja izvoznica hrane, naj bi glasovala za prepoved uporabe glifosata, Nemčija je še neodločena, Italija je proti, je ob zadnjem neuspešnem glasovanju razpoloženje ocenila poslanka Evropske združene levice - Nordijske zelene levice Anja Hazekamp.