Evropski poslanci za popolno prepoved glifosata

Države EU bodo o podaljšanju veljavnosti dovoljenja za glifosat glasovale v sredo.
Objavljeno
24. oktober 2017 19.57
Ma. F.
Ma. F.

Strasbourg - Evropski parlament je danes glasoval za popolno prepoved uporabe herbicidov na osnovi glifosata do 15. decembra leta 2022 in takojšnjo omejitev njegove uporabe.

Parlament namreč nasprotuje predlogu Evropske komisije za desetletno podaljšanje veljavnosti spornega dovoljenja za herbicid. Poslanci zato predlagajo, naj EU namesto tega pripravi načrt za postopno opustitev snovi, začenši s takojšnjo prepovedjo uporabe v gospodinjstvu ter propovedjo uporabe v kmetijstvu, kjer biološke alternative zadostujejo za potrebni nadzor nad plevelom.

Nezavezujoča resolucija je bila sprejeta z 355 glasovi za, 204 proti in 111 vzdržanimi glasovi. Države članice bodo o predlogu o podaljšanju veljavnosti dovoljenja za trženje glifosata glasovale v sredo.

Evropski poslanec iz Slovenije Igor Šoltes je po glasovanju povedal, da odločno nasprotuje uporabi glifosata v EU in je prepričan, da je celovita prepoved tega strupenega pesticida edina prava pot naprej. Zato meni, da je danes Evropski parlament z resolucijo, ki je sam ni podprl, naredil premalo ambiciozen korak naprej in sprejel slab kompromis.

Pomisleki glede znanstvenih ocen snovi

Postopek EU za podelitev dovoljenja, vključno z znanstveno oceno snovi, bi moral temeljiti le na objavljenih, strokovno pregledanih in neodvisnih študijah, ki jih naročijo pristojni javni organi. Agencijama bi bilo zato treba dodeliti zadostna sredstva, da bi lahko delovale na ustrezen način.

Glifosat je najpogosteje uporabljen herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu. Foto: AFP

Postopek ocene tveganja, ki ga je EU izvedla pred podaljšanjem dovoljenja za glifosat, je namreč bil sporen, saj so Agencija ZN za raziskavo raka ter evropski agenciji za varnost hrane in kemikalije prišle do drugačnih ugotovitev glede njegove varnosti. Poleg tega so se zaradi objave »Monsantovih dokumentov«, notranjih dokumentov družbe, ki je lastnica in proizvajalka izdelka Roundup z aktivno snovjo glifosat, pojavili dvomi o verodostojnosti nekaterih študij, ki jih je EU uporabila pri oceni tveganja.