Forsyth priznal, da je delal za MI6

Britanski pisatelj Frederick Forsyth je ob izidu avtobiografije The Outsider: My Life priznal, da je več kot 20 let delal za britansko obveščevalno službo MI6, in s tem potrdil sume svojih oboževalcev.

Objavljeno
02. september 2015 13.07
Z.R.
Z.R.
Avtor Operacije Šakal je v svojih delih namreč izjemno prepričljivo opisoval vohunsko delo. Forsyth je za BBC povedal, da se je vse skupaj začelo med biafrsko vojno v Nigeriji, ko ga je obveščevalec zaprosil, da jim pove, kaj se dogaja v državljanski vojni, ki je trajala med letoma 1967 in 1970.

»Zadnje leto biafrske vojne sem pošiljal ... tako novinarske izdelke medijem kot tudi druga poročila novemu prijatelju,« je pojasnil pisatelj. Takrat naj bi MI6 zanimalo, ali v vojni umira veliko otrok: »Zunanje ministrstvo je zanikalo umiranje otrok in zelo vestno so podpirali diktaturo v Lagosu. Prav zanimivo je, da je imel MI6 drugačen pogled.« Dodal je, da ni videl nič slabega v tem, da je obveščevalcem potrdil umiranje otrok v Biafri. Pisatelj je še pojasnil, da za svoje delo ni bil nikoli plačan, ker je bilo v tistih letih zaradi hladne vojne precej prostovoljstva. »Zelo težko je bilo reči ne, če te je kdo prosil za uslugo.«

V slovenščino so poleg Operacije Šakal prevedena še njegova dela Maščevalec, Seznam smrti, Afganistanec, Kobra in Zadeva Odessa. Čeprav je z Operacijo Šakal leta 1971 postal znan avtor in je dobil pogodbo za tri knjige, po Šakalu pa so posneli tudi uspešen film, je sprejemal naloge v Rodeziji, Južni Afriki in, na vrhuncu hladne vojne, v Vzhodni Nemčiji. MI6 naj bi se mu za opravljene naloge oddolžil s potrditvijo nekaterih delov njegovih poznejših del. Dobil je številko, na katero je moral poklicati: »Pošljite nam strani, ki jih bomo pregledali. Če bodo preveč občutljive, vas bomo zaprosili, da ne nadaljujete. Ponavadi so rekli: O. K., Freddie,« se še spominja avtor.