Haaško sodišče zavrnilo zahtevo za odložitev izreka razsodbe Mladiću

Izrek prvostopenjske razsodbe, na katero se bosta lahko pritožila tako tožilstvo kot obramba, je predviden 22. novembra.

Objavljeno
10. november 2017 22.50
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Haag - Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes zavrnilo zahtevo obrambe obtoženca Ratka Mladića za odložitev izreka razsodbe. Obramba Mladića, obtoženega vojnih zločinov in genocida med vojno v BiH, je zahtevala odložitev razsodbe, dokler sodišče ne bi objavilo vse dokumentacije o zdravju Mladića.

Sodišče je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočilo, da je glede na ugotovitve neodvisnih zdravnikov in osebja v zaporu sodišča Mladićevo zdravstveno stanje stabilno.

Izrek prvostopenjske razsodbe, na katero se bosta lahko pritožila tako tožilstvo kot obramba, je predviden 22. novembra.

Tožilstvo je konec lanskega leta v sklepni besedi za nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov, ki se ga je prijel vzdevek Balkanski klavec, zahtevalo dosmrtni zapor. Utemeljilo je, da bi bila krajša kazen žalitev tako za žive kot mrtve žrtve in pravosodje. Mladićeva obramba je zahtevala oprostilno sodbo.

Mladića so po 16 letih na begu prijeli 26. maja 2011 v Srbiji na domu njegovega sorodnika. Sojenje se je začelo maja 2012, končalo pa decembra lani. Mladić zanika vse obtožbe, ki ga v enajstih točkah bremenijo za genocid, zločine proti človečnosti in vojne zločine med vojno v BiH, med katero je med letoma 1992 in 1995 umrlo več kot 100.000 ljudi, 2,2 milijona pa jih je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.

Na podlagi enake obtožnice so nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića marca lani obsodili na 40-letno zaporno kazen. Prizivni postopek v tem primeru še poteka.