Independent le še v spletni obliki

Lastnik Jevgenij Lebedev: Bralci nam kažejo, da je prihodnost digitalna.
Objavljeno
12. februar 2016 19.25
BRITAIN-NEWSPAPER/INDEPENDENT
Pi. K.
Pi. K.
London - Britanski časnik Independent bo prihodnji mesec že zadnjič izšel v tiskani obliki, nato pa ga bo mogoče prebirati le še na spletu, so danes sporočili lastniki. Kot vzrok so navedli občutno zmanjšanje prihodkov od oglaševanja, piše STA. 

»Časopisna industrija se spreminja, te spremembe pa povzročajo bralci. Kažejo nam, da je prihodnost digitalna,« je dejal v Rusiji rojeni britanski lastnik časnika Jevgenij Lebedev, sin medijskega mogotca in nekdanjega ruskega veleposlanika v Londonu Alexandra Lebedeva. Jevgenij je časopis kupil leta 2009, leta 2010 pa še njegovo nedeljsko izdajo. V lasti ima tudi časopis Evening Standard, ki ga je kupil leta 2009 in je tudi njegov izvršni direktor. Pod njegovim vodstvom je Evening Standard postal največji britanski brezplačnik z naklado 600.000 izvodov dnevno.

Independent, ki so ga leta 1986 ustanovili trije nekdanji novinarji, bo še zadnjič izšel v tiskani obliki 26. marca. Zadnja tiskana izdaja njegove nedeljske različice Independent on Sunday pa je napovedana za 20. marec. S tem se bo v zgodovino tiska zapisal, kot prvi v Veliki Britaniji izhajajoči nacionalni časnik, ki bo opustil tiskano naklado. Ta odločitev bo ohranila blagovno znamko in omogočila, da se bo še naprej vlagalo v kakovostne vsebine, je pojasnil Lebedev.

Iz skupine ESI Media, ki obvladuje The Independent, so tudi sporočili, da so prodali manjši časnik "i" škotski založbi Johnston Press. Ta bo prevzela tudi »večje število zaposlenih« pri Independentu, nekaj delavcev pa naj bi tudi izgubilo zaposlitev, a Lebedev številke ni navedel, je pa zaposlenim napisal pismo.  V njem je napovedal odpiranje novega uredništva v Evropi, Bližnjem vzhodu in Aziji.

Independentova spletna stran ima mesečno 70 milijonov obiskovalcev z vsega sveta in naj bi bila po zagotovilih skupine ESI Media dobičkonosna.