Izmuzljiva evropska komisija

Dvojna kakovost prehranskih izdelkov z isto blagovno znamko je zavajajoča, nesprejemljiva in nepoštena do potrošnikov.
Objavljeno
28. februar 2017 20.52
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj – V evropski komisiji opozarjajo, da zakonodaja EU o varstvu potrošnikov zagotavlja varnost proizvodov, pravilno obveščenost o njihovih značilnostih, preprečuje zavajanja z nepoštenimi trgovskimi praksami. Predvsem v evropskem parlamentu je glede dvojnih standardov veliko gneva. Številni poslanci, predvsem z vzhoda in jugovzhoda EU, evropski komisiji očitajo, da ima pred očmi interese industrije, multinacionalk, ne pa potrošnikov. »Hočemo enako nutelo in enak prašek Ariel,« je pred kratkim bentila evropska poslanka hrvaške HDZ Dubravka Šuica. Večkrat so že opozarjali evropsko komisijo, da bi morali kaj narediti, saj da so razlike v sestavi proizvodov med vzhodom in zahodom Unije nesprejemljive. Cilj bi moral biti uvesti red in enotne standarde na notranjem trgu EU.

Do zdaj so iz evropske komisije prihajali bolj ali manj izmuzljivi odgovori. Denimo: pojasnjevali so, da lahko nastanejo razlike v sestavi in kakovosti izdelkov kot posledica poslovnih strategij podjetij, navad potrošnikov, tehničnih specifikacij proizvodnih linij in dostopa do surovin. Po najnovejših očitkih se je oglasila evropska komisarka, pristojna za varstvo potrošnikov, Věra Jourova. Sporočila je, da je »dvojna kakovost prehranskih izdelkov z isto blagovno znamko zavajajoča, nesprejemljiva in nepoštena do potrošnikov«. Napovedala je, da bo naredila vse, da to ustavi. V evropski komisiji sicer opozarjajo, da so za ustrezen nadzor in zagotavljanje izvajanje evropske zakonodaje o hrani in potrošnikih odgovorne članice. Evropska komisija pa naj bi naredila vse, da bi bili potrošniki v vseh članicah zaščiteni enako. Ministri za kmetijstvo EU bodo razpravljali o tej temi na zasedanju v ponedeljek.

Slovenija podpira pobudo Madžarske in Slovaške za ukrepe proti dvojnim standardom, je povedal minister za kmetijstvo Dejan Židan. »Ne sme biti razlik med novimi in starimi članicami,« je ocenil. V Sloveniji po ministrovih besedah takih primerov še niso opazili, razen pred nekaj leti v primeru medu.