Madrid napovedal odvzem avtonomije Kataloniji

Španska vlada se je za ta korak odločila, ker Puigdemont danes ni jasno napovedal prekinitve katalonskega osamosvajanja.

Objavljeno
19. oktober 2017 09.23
SPAIN-POLITICS/CATALONIA
Š. J., STA, Ka. M.
Š. J., STA, Ka. M.
Barcelona, Madrid − Katalonski predsednik Carles Puigdemont je v svojem pismu španskemu premieru Marianu Rajoyu znova izrazil svojo pripravljenost na reševanje katalonskega vprašanja z dialogom. A če bo Madrid pogovore še naprej zavračal in če se bo represija nadaljevala, obstaja možnost, da bo katalonski regionalni parlament nadaljeval postopek osamosvajanja avtonomne skupnosti in bo glasoval o tem, ali naj Katalonija postane neodvisna republika, piše katalonska La Vanguardia.

Vlada premiera Rajoya se bo, kot poročajo španski mediji, držala svojih napovedi in bo uveljavila 155. člen španske ustave, ki ji dopušča prevzem neposrednega nadzora nad Katalonijo, razpust katalonske vlade in parlamenta ter razpis novih regionalnih volitev. Kot zagotavljajo v Madridu, bodo na ta način »obnovili ustavni red v avtonomni skupnosti«.

Ker Rajoy danes odpotuje v Bruselj na zasedanje Sveta EU, se bo španska vlada na izredni seji sestala v soboto. O uveljavitvi ukrepov, ki jih predvideva 155. člen, bo nato glasoval še španski senat. Ker pa ima tam večino Rajoyeva Ljudska stranka PP, gre pričakovati, da bo senat odobril predlog vlade za odvzem avtonomije Kataloniji.

Se bodo katalonske sanje o neodvisnosti razblinile? Foto: Reuters

Že včeraj pa je po poročanju agencije Reuters, ki navaja neimenovane vire iz Puigdemontove Katalonske demokratske stranke (PDeCat), Puigdemont zatrdil, da se bo, če bi Madrid aktiviral 155. člen ustave, odzval s formalno razglasitvijo katalonske neodvisnosti.

Katalonija se neodvisnosti ne bo odpovedala

Da bi Katalonija morala nadaljevati proces osamosvajanja, menijo tudi drugi pomembni katalonski politiki. Pomembna članica stranke PDeCat Marta Pascal je po poročanju Reutersa novinarjem povedala, da bo stranka od premiera v primeru aktivacije 155. člena zahtevala neposredno razglasitev neodvisnosti. Nemška tiskovna agencija DPA medtem navaja tiskovnega predstavnika katalonske vlade Jordija Turulla, ki je v sredo zvečer po seji vlade povedal, da vlada ne bo popustila pod grožnjami Madrida in se ne bo odpovedala neodvisnosti.

Politična kriza okrog katalonskega vprašanja se stopnjuje po katalonskem referendumu o neodvisnosti 1. oktobra. Za neodvisnost se je izreklo 90 odstotkov volivcev, glasovanja, ki ga je spremljalo nasilje španskih policistov in enot Guardie Civil, pa se je udeležilo 43 odstotkov volilnih upravičencev. 10. oktobra se je Puigdemont v nagovoru parlamenta zavzel za preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi dali priložnost pogovorom z Madridom. Po govoru je tudi podpisal domnevno simbolično deklaracijo o neodvisnosti.