Junckerjevi ekipi močna podpora

Juncker je po izvolitvi komisije kot enega prvih projektov razglasil investicijski sveženj v višini 300 milijard evrov.

Objavljeno
22. oktober 2014 11.12
reu FRANCE/
Peter Žerjavič, poročevalec; Ma. Ja., Delo.si
Peter Žerjavič, poročevalec; Ma. Ja., Delo.si

15:44 - »Načrti, ki jih ima nova komisija, so zelo vznemirljivi,« je po izvolitvi povedala slovenska komisarka Violeta Bulc. Verjame, da lahko z dinamično investicijsko politiko »damo zagon evropskemu gospodarstvu«. Njeno področje, promet, bo pri doseganju tega imel velik pomen. »S samozavestjo se podajam na pot,« je ocenila. Glede infrastrukturnih projektov v Sloveniji (drugi tir, tretja razvojna os, povezave s hrvaškimi avtocestami) je opozorila, da bi si morali prizadevati za izkoriščanje denarja, ki je na razpolago, saj bo sicer izgubljen. V novi strukturi evropske komisije z več sodelovanja med resorji da bi lahko prišle do izraza njene pozitivne lastnosti. Glede projektov na Balkanu, predvsem jadransko-jonskega koridorja, je ocenila, da bi morali v pogovorih poiskati inovativne mehanizme za njihovo financiranje. Ko bo začela delati v Bruslju, si bo najprej postavila prednostne naloge in nato pogumno naredila prve korake.

15:20 - Bulčeva upa, da bodo vse članice poskušale narediti vse, da bodo izpeljale dogovorjeno na javnofinančnem področju. »Mislim, da se obveznosti ne bo dalo ogniti,« je ocenila. Članice bi morale pokazati vsaj zelo močno voljo in konkretne načrte, ki kažejo, da resno približujejo obljubljenim številkam.

15:12 - O Bulčevi je Juncker povedal, da je slovenska kandidatka med pogovorom prejšnji teden naredila vtis nanj tako z znanjem kot z načinom, kako se loteva problemov. »Prepričan sem, da bo odlična komisarka,« je povedal. Juncker je glede kočljivih proračunskih vprašanj, »ki še zdaleč ne zadevajo le Slovenije«, v tesnem stiku z Barrosovo komisijo. Evropska komisija bo do sredine prihodnjega tedna odločila, ali bo zavrnila proračun katere od članic evrskega območja, ker ni skladu s sprejetimi zavezami in proračunskimi pravili. Juncker pravi, da glede proračunskih vprašanj z Barrosom »govorita z istim glasom«. Junckerjeva komisija bo začela delati 1. novembra.

14:04 - Juncker je po izvolitvi komisije kot enega od svojih prvih projektov razglasil investicijski sveženj v višini 300 milijard evrov. O podrobnostih bo šele začel razmišljati, projekt naj bi končal do božičnih praznikov. Unija sicer tega zneska nima na razpolago, zato naj bi veliko vlogo v projektu odigral privatni sektor.

Da je njegova komisija v evropskem parlamentu dobila manj glasov kot obe Barrosovi, ga ne skrbi: »Sestava parlamenta je neprimerljiva. Imamo veliko več evroskeptikov.«

Vsaj nekoliko se je primerjal z enim od najbolj uspešnih predsednikov evropske komisije Jacquesom Delorsom, ki je prevzel njeno vodenje sredi »evropske skleroze« v osemdesetih letih in poskrbel za nov zagon. Njegov veliki uspeh, vzpostavitev notranjega trga, po Junckerjevih besedah ni bila nova ideja, saj je bila predvidena že v rimskih pogodbah. »Nočem posnemati Delorsa, je pa med mojimi zgledi,« je povedal Juncker.

13:30 - Predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz je po glasovanju označil Junckerja za srečo za Evropo. Izvolitev nove komisije je v njegovih očeh začetek nove faze v evropski politiki. Sistem  glavnih kandidatov na evropskih volitvah, ki je pripeljal do izvolitve Junckerja in njegove komisije, da se je obnesel in bo obstal.

12:34 - Evropska komisija Jean-Clauda Junckerja je dobila močno podporo v evropskem parlamentu. Za je glasovalo 423 poslancev, proti jih je bilo 209, vzdržanih pa 67.

Pri glasovanju o komisiji pod vodstvom Joséja Manuela Barrosa leta 2010 je bilo razmerje: 488 za, 137 proti, 72 vzdržanih.

***

Strasbourg − Izvoljeni predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je parlamentarcem predstavil svojo ekipo in okvirne načrte dela. Komisija pod njegovim vodstvom da bo politična, ukvarjala se bo predvsem z velikimi temami. Juncker hoče doseči, da komisarji ne bi bili zaprti v svoje »zvonike«, zato hoče okrepiti sodelovanje med njimi. »Noben komentator še ni zapisal, da sem največji poraženec nove arhitekture jaz, saj sem del moči delegiral na podpredsednike komisije,« je povedal Juncker.

Glede na septembra predstavljeno strukturo so bile narejene le manjše spremembe v sestavi in razdelitvi pristojnosti. Zaradi neuspeha Alenke Bratušek je prišla v komisijo Violeta Bulc, podpredsednik za energetsko unijo pa je postal Slovak Maroš Navracsics. Juncker je vesoljsko politiko, ki je bil sprva skupaj s prometom, vrnil na področje industrije, h komisarki za notranji trg, Poljakinji Elżbieti Bieńkowski. Po pričakovanjih je madžarski komisar Tibor Navracsics po protestih evropskega parlamenta ostal brez pristojnosti za državljanstvo (šlo je pod komisarja za notranje zadeve Avramopoulosa), dobil pa je šport.

Med vsebinskimi poudarki je Juncker napovedal, da na področju prostotrgovinskega sporazuma z ZDA ne bodo omejevane pravice evropskih sodišč. Že do božičnih praznikov je napovedal predstavitev 300-milijardnega investicijskega svežnja za gospodarsko rast in delovna mesta. Proračunska pravila EU naj bi ostala nespremenjena, bodo pa izvajana z dovoljeno prožnostjo. Rasti da se ne da spodbujati z dolgovi, češ da če bi šlo, bi Evropa morala imeti visoko rast, saj je zadolžena kot še nikoli.

Juncker je še napovedal, da v prihodnjih petih letih njegovega mandata ne bo širitve EU, nadaljevala pa se bodo pogajanja s kandidatkami.

Komisija bo predvidoma potrjena

Poslanci bodo o komisiji glasovali okoli poldneva.

Načeloma naj bi bila komisarska ekipa potrjena, piše STA. Zanjo bodo po napovedih glasovali v obeh največjih političnih skupinah EPP in S&D ter manjši liberalci (Alde); proti pa bodo predvidoma poslanci Zelenih in levice (GUE/NGL) ter evroskeptiki in skrajna desnica, vsaj vzdržani naj bi bili konservativci (ECR). Tudi nekateri poslanci S&D in Alde menda ne bodo sledili stališču svojih skupin, a za potrditev je dovolj navadna večina, ki menda ni vprašanje.

Če bo šlo vse po načrtih, bo nova komisija petletni mandat začela prvega novembra.