Bodo januarja nove volitve v Kataloniji?

Ukrepi, ki jih predvideva 155. člen španske ustave, omogočajo Madridu razpust katalonske vlade in razpis novih volitev.

Objavljeno
20. oktober 2017 14.00
SPAIN-CATALONIA-POLITICS-INDEPENDENCE-BANKING
Ka. M.
Ka. M.

Barcelona − Kot poročajo tuji mediji, se v Madridu v okviru ukrepov po 155. členu ustave, ki centralnim španskim oblastem omogoča poseg v avtonomijo neposlušne avtonomne skupnosti, pogovarjajo o razpustu aktualne katalonske vlade. Sodeč po dogovarjanju vladajoče stranke premiera Mariana Rajoya PP, socialdemokratov PSOE in stranke Cuidadanos bodo nove volitve januarja. Omenja se tudi, da bo eden izmed ukrepov Madrida prevzem nadzora nad katalonsko policijo Mossos d'Esquadra. Kot poroča El País, Rajoy teh informacij še ni potrdil, povedal pa je, da bodo ukrepi znani po jutrišnji seji vlade.

Senat bo odločal čez en teden

Po tem, ko bo o aktivaciji 155. člena jutri na izredni seji razpravljala španska vlada, bo dokončno odločitev podal španski senat. Kot besede tiskovne predstavnice senata povzema Reuters, bo ustanovljen senatni odbor, ki bo razpravljal o ukrepih, na katere bo imel katalonski predsednik Carles Puigdemont možnost replike. Glasovanje senata bo predvidoma prihodnji petek, ker pa ima v zgornjem domu večino Ljudska stranka, gre upravičeno pričakovati zeleno luč aktivaciji člena.

O pomenu in posledicah posega v avtonomijo Katalonije se je z novinarko zunanjepolitične redakcije Dela Mimi Podkrižnik pogovarjal urednik Delo.si Andrej Miholič. Pogovor je bil opravljen v dopoldanskih urah, še pred objavo informacije o regionalnih volitvah januarja in še preden je bilo znano, da bo podrobnejše ukrepe za omejitev oziroma odpravo katalonske avtonomije španska vlada predstavila po sobotni seji.

Aktivisti za neodvisno Katalonijo vztrajajo

Organizaciji Katalonski narodni kongres (ANC) in Ómnium Cultural, ki zagovarjata idejo neodvisnosti, sta ljudi pozvali, naj iz bankomatov dvignejo denar in s tem izkažejo protest proti nameram španske vlade in bankam, ki selijo svoje sedeže iz Katalonije, piše slovenska tiskovna agencija STA.

Pred bankomati so ljudje čakali v kolonah, dvigovali so zneske v višini 155 evrov ali 1714 evrov. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, prvi znesek simbolizira 155. člen španske ustave, drugi znesek pa letnico, ko si je španska krona podredila ozemlje avtonomne skupnosti.

Aktivisti za neodvisno Katalonijo so protestno dvigovali denar v znesku 155 €. Foto: LLuis Gene/AFP

»Čas je, da pokažemo, da je naša moč v vsakem od nas, da lahko skupek majhnih korakov posameznikov vse spremeni,« je, kot navaja STA, dogajanje pojasnila organizacija Ómnium Cultural. Za konec tedna so napovedani tudi novi protesti podpornikov katalonske neodvisnosti.