Katalonija ne bo popustila pritiskom Madrida

Katalonski parlament bo o možnih odzivih na težnje Madrida, da poseže v avtonomijo regije, razpravljal v četrtek.

Objavljeno
23. oktober 2017 14.19
Spain Catalonia
Ka. M.
Ka. M.

Barcelona − Katalonske oblasti ne bodo upoštevale ukazov španske vlade, ki bi posegali v avtonomijo Katalonije, je za britanski BBC povedal katalonski zunanji minister Raül Romeva. Prav tako je dejal, da pri katalonskem vprašanju ne gre za razpravo o neodvisnosti, temveč o demokraciji.

Izjava prihaja po tem, ko je španska vlada premiera Mariana Rajoya v soboto po izrednem zasedanju javnost seznanila z ukrepi, ki bodo skladno s 155. členom španske ustave posegli v avtonomijo Katalonije. Če oziroma ko bo ukrepe v petek potrdil še španski senat, kjer ima Rajoyeva Ljudska stranka večino, bo suspendirana katalonska regionalna vlada, razpuščen bo parlament, nove volitve pa bodo v šestih mesecih.

Šef Katalonije Carles Puigdemont je dejanje Madrida v svojem sobotnem nagovoru (v angleščini) komentiral kot napad na katalonsko demokratično odločanje; ravnanje centralnih španskih oblasti pa so ostro obsodili tudi drugi pomembni katalonski politiki. Kot poroča katalonski časopis La Vanguardia, bo o možnih odzivih na ravnanje Madrida katalonski parlament razpravljal v četrtek.

Predsednica katalonskega parlamenta Carmel Focadell je vodila današnji sestanek, na katerem so predstavniki strank dorekli dnevni red četrtkove seje. Foto: Josep Lago/AFP

Kot smo že pisali, Puigdemontu in drugim predstavnikom oblasti v primeru razglasitve neodvisnosti grozi aretacija zaradi upora. Podpredsednica španske vlade Soraya Sáenz de Santamaría je sicer v intervjuju za španski radio Onda Cero izjavila, da se uveljavitev ukrepov po 155. členu lahko »prilagodi«, če katalonske oblasti prekinejo vse dejavnosti, povezane z osamosvajanjem avtonomne skupnosti.