Katalonija: potrjen je zakon o izvedbi referenduma o neodvisnoti

Za sprejetje zakona je glasovalo 72 poslancev, 11 je bilo vzdržanih, nasprotniki referenduma pa so dvorano zapustili pred glasovanjem.

Objavljeno
07. september 2017 14.31
SPAIN-CATALONIA-INDEPENDENCE
Ka. M.
Ka. M.

Barcelona – Katalonski regionalni parlament je potrdil predlog zakona o izvedbi referenduma o neodvisnosti na dan 1. oktobra. Po nekaj manj kot 12 urah razprave, ki jo je španski El Mundo oklical za najbolj burno v zgodovini katalonskega parlamenta, je za neodvisnost glasovalo 72 poslancev, 11 pa se jih je vzdržalo. Poslanci, ki ideji neodvisne Katalonije nasprotujejo, so dvorano zapustili pred glasovanjem.

Po glasovanju so poslanci zapeli katalonsko himno Els Segadors, poslanka stranke Podem Angels Martínez pa je umaknil španske zastave, ki so jih pred odhodom na svojih sedežih pustili poslanci strank, ki referendumu nasprotujejo, še piše omenjeni španski časopis.

Poslanci španske Ljudske stranke (Partido Poplar – PP) ob odhodu iz dvorane. Foto: Lluis Gene/AFP

Kmalu po potrditvi zakona v parlamentu je katalonska regionalna vlada s predsednikom Carlesom Puigdemontom na čelu podpisala odlok o izvedbi referenduma. Puidgemont, poznan kot velik zagovornik referenduma, je prepričan, da koncepta države in enotnosti domovine nimata prihodnosti v moderni demokratični Evropi, njegovo izjavo citira francoska tiskovna agencija AFP.

V svojih komentarjih na dogajanje v Barceloni španske oblasti ostajajo neomajne v zagovarjanju teze, da je referendum o neodvisnosti te najbogatejše španske avtonomne skupnosti, kjer živi približno 7,5 milijonov ljudi, nezakonit in neskladen s špansko ustavo. To je februarja potrdilo tudi špansko ustavno sodišče, navaja AFP. Tožilstvo je že napovedalo tožbe proti predsednici katalonskega parlamenta Carme Forcadell in druge predstavnike katalonskih oblasti, ki so glasovanje o zakonu o izvedbi referenduma sploh dopustili.

Poleg njih pa bodo, kot je po navedbah slovenske tiskovne agencije STA napovedal tožilec José Manuel Maza, kazensko ukrepali tudi proti drugim osebam, ki kakorkoli sodelujejo pri pripravah na referendum. Kaznivo dejanje bi tako zagrešili denimo župani in ravnatelji, ki bodo svoje prostore dali na razpolago za volišča, prostovoljci in podjetja, ki sodelujejo pri pripravah, ter tiskarne, ki tiskajo volilne lističe.