Kebab končal na »jedilniku« evropskih poslancev

Dodajanje fosfatov mesu za pripravo priljubljenega prigrizka bo (ostalo) dovoljeno.

Objavljeno
13. december 2017 03.58
Posodobljeno
13. december 2017 15.58
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj - Dramatična sporočila, da EU utegne prepovedati kebab, ki so se najbolj razširjala v britanskih medijih, so se že takoj pokazala za povsem neresnična, a v poplavi takšnih novic o birokratski mentaliteti evropske politike so pritegnila precej pozornosti.

Na mizi evropske politike je bilo le vprašanje dodajanja fosfatnih aditivov mesu za pripravo kebaba. To je bila splošna praksa po EU, vsaka članica je to urejala po svoje, saj ni bilo nedvoumne ureditve na evropski ravni. V Nemčiji, kjer je döner kebab že dolgo bolj priljubljen prigrizek kot tradicionalni currywurst, so fosfate dovoljevali tako v zamrznjenem kot tudi v svežem mesu za kebab.

V evropskem parlamentu se je zbrala močna skupina nasprotnikov odobritve uporabe fosfatov s socialisti in zelenimi na čelu. Ti so pojasnjevali, da nikakor nočejo prepovedati kebaba, temveč želijo le preprečiti uporabo aditivov, ki utegnejo biti škodljivi za zdravje. Po eni od študij naj bi obstajala precejšnja tveganja za ledvice in srce. Zato so hoteli doseči, da se z odločitvijo za odobritev počaka, dokler se o tej temi znova ne izreče evropska agencija za varno hrano (EFSA).

Na drugi strani so se v največji skupini, Evropski ljudski stranki, sklicevali na veljavno oceno EFSA, po kateri uporaba fosfatov ni tvegana. Poleg tega so opozarjali, da so fosfati dovoljeni v drugih mesnih izdelkih in da jih ljudje zaužijejo veliko več s pitjem kokakole. Po mnenju evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS) je pisanje o prepovedi kebaba »fake news« britanskega evroskeptičnega tiska; nasprotnikom dovoljenja pa je očital, da ne spoštujejo strokovnega mnenja EFSA. »Po podatkih evropske komisije je uporaba fosfatov potrebna za delno ekstrakcijo in razkroj mesnih beljakovin, ki na mesnih nabodalih za vertikalno pečenje ustvarijo beljakovinski film, ki medsebojno zlepi kose mesa. To omogoča homogeno zamrzovanje in pečenje,« so pojasnili iz evropskega dokumenta.

Pri glasovanju o resoluciji, s katero bi spodkopali načrt evropske komisije, je šlo za las. Nasprotnikom odobritve so zmanjkali le trije glasovi do zahtevane absolutne večine 376 glasov. Tudi če bi dobili večino, se v praksi glede priprave še ne bi spremenilo ničesar, bi pa evropska komisija morala pripraviti nov predlog.