Madrid znova zagrozil Kataloniji

Španska vlada je napovedala, da bo Kataloniji odvzela avtonomijo, če bo pokrajina vztrajala pri prizadevanjih za neodvisnost.
Objavljeno
18. oktober 2017 13.05
SPAIN-POLITICS/CATALONIA-ARRESTS
L. Z., STA
L. Z., STA
Madrid − Podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria je danes napovedala, da bo vlada zahtevala odvzem avtonomije Kataloniji, če bo katalonski voditelj Carles Puigdemont vztrajal pri prizadevanjih za neodvisnost pokrajine.

Če Puigdemont do četrtka ne bo ponudil zadovoljivega odgovora, bo sprožil 155. člen španske ustave, je danes v parlamentu dejala Saenz de Santamaria.Carles Puigdemont ima čas do četrtka. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters.

Španski premier Mariano Rajoy je predsednika katalonske vlade pozval k razumu. »Prosim vas, delujte razumno, uravnoteženo, dajte prednost interesom vseh državljanov. Odgovorite preprosto, kar ni težko, na vprašanje: Ali ste razglasili neodvisnost Katalonije?« je v parlamentu pozval Rajoy.

»Če ste (razglasili neodvisnost), se mora vlada odzvati na določen način, če niste, se bomo lahko pogovarjali tu v parlamentu,« je še dejal španski premier.

Vlada v Madridu je dala Puigdemontu do četrtka čas, da pojasni, ali je prejšnji teden na zasedanju katalonskega parlamenta razglasil neodvisnost Katalonije. Puigdemont v ponedeljek ni ponudil jasnega odgovora, ki ga je zahteval Madrid, in je namesto tega znova pozval k pogovorom z Rajoyem.

Člen še nikdar ni bil uporabljen

155. člen ustave, ki doslej ni bil še nikoli uporabljen, bi vladi v Madridu omogočil, da prevzame neposreden nadzor nad pokrajino, ki ima polavtonomen status.Soraya Saenz de Santamaria napoveduje ostre ukrepe. Foto: Juan Medina/Reuters.

To bi še dodatno zaostrilo najhujšo politično krizo v Španiji v zadnjih desetletjih, ki jo je sprožil prepovedani referendum o neodvisnosti Katalonije. Na njem je 90 odstotkov volivcev glasovalo za samostojnost, čeprav je bila udeležba zgolj 43-odstotna. Špansko ustavno sodišče je včeraj presodilo, da je bil katalonski zakon o referendumu neustaven.

Katalonija pričakuje v okviru vrha EU tudi pogovore o katalonskem vprašanju

Katalonsko vprašanje bo nedvomno del pogovorov v okviru dvodnevnega vrha EU konec tedna v Bruslju, četudi ne bo uradno na dnevnem redu, je danes v Bruslju ocenil katalonski zunanji minister Raül Romeva. Pred vrhom se izteče rok Madrida Kataloncem za razjasnitev stališča glede neodvisnosti. Romeva poudarja poziv k dialogu.

Katalonija sicer ni in po pričakovanjih tudi ne bo uradno na dnevnem redu vrha EU, a zagotovo bo del pogovorov, saj je to evropski problem, ki ga je treba obravnavati politično, je poudaril katalonski zunanji minister Romeva na novinarski konferenci v Bruslju.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ima v četrtek predvideno srečanje z vodjo opozicijskih španskih socialistov Pedrom Sanchezom, je izpostavil katalonski minister in ob tem menil, da bi bilo normalno, če bi Juncker govoril tudi s katalonskimi predstavniki.