»Konec z izgovori, zle duhove podnebnih sprememb bomo pregnali«

Na protestu ob robu podnebne konference v Bonnu se je zbralo približno 2000 ljudi.
Objavljeno
11. november 2017 17.23
CLIMATECHANGE-ACCORD/DEMONSTRATION
Mo. Z., STA
Mo. Z., STA

Bonn - Ob robu svetovne konference Združenih narodov o podnebju, ki se je začela v ponedeljek, se je danes v Bonnu zbralo okoli 2000 protestnikov iz cele Nemčije. Na dveh shodih so zahtevali spremembe podnebne politike, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Foto: Reuters

Na prvem dopoldanskem shodu je protestiralo okoli 1500 ljudi, veliko jih je bilo našemljenih. Geslo shoda je bilo namreč preoblikovano geslo pustnih karnevalov in se je glasilo »Konec z izgovori, zle duhove podnebnih sprememb bomo pregnali«. Na plakatih so bile zapisane različne kritike in pozivi - med drugim, da bo nemška kanclerka Angela Merkel prespala čas, v katerem še lahko naredi kaj za zaščito okolja.

Popoldan je sledil še drugi protestni shod po središču mesta.

Konferenca o podnebju ne napreduje, je bila kritična ena od aktivistk. »Kar tam počnejo, nujno potrebuje pritisk s ceste,« je dodala.

Foto: Reuters

Konferenca v Bonnu, ki bo potekala do 17. novembra, je sicer prva, odkar se je ameriški predsednik Donald Trump odločil ZDA umakniti iz pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. Sporazum je doslej podpisalo 197, ratificiralo pa 169 pogodbenic. Sirija je kot zadnja mednarodno priznana država ta teden v Bonnu sporočila, da ga bo podpisala.