Rajoy bo čakal pet dni

Španski premier je tik pred tem, da uveljavi 155. člen ustave, s katerim bi razveljavil katalonsko avtonomijo.

Objavljeno
11. oktober 2017 13.03
Spain Catalonia
Be. B., STA, K. M.
Be. B., STA, K. M.

Madrid, Barcelona − Po včerajšnjem nagovoru katalonskega premiera Carlesa Puidgemonta, ki se je zavzel za dialog in za nekaj tednov preložil uveljavitev referendumske odločitve o neodvisnosti Katalonije, je danes španski parlament nagovoril premier Mariano Rajoy.

Rajoy od katalonskih oblasti zahteva, da v petih dneh razjasnijo, ali so formalno razglasile neodvisnost Katalonije. Če bo predsednik katalonske regionalne vlade neodvisnost potrdil, bo imel po poročanju vladnih virov do 19. oktobra čas za premislek, preden bo Madrid suspendiral avtonomijo pokrajine. To lahko naredi z uveljavitvijo 155. člena ustave, ki centralni vladi omogoča, da neposredno prevzame vodenje Katalonije oziroma vseh njenih institucij. Katalonska vlada ima torej osem dni časa, da prekine morebitni proces osamosvojitve in s tem spoštuje ustavni red, ali pa bo severovzhodni španski regiji odvzeta avtonomija.

Španski premier je Puidgemonta obtožil, da namerno vzpostavlja zmešnjavo, sam pa želi obnoviti gotovost, poroča BBC. Španija se po njegovih besedah sooča z najresnejšim izzivom v svoji 40-letni demokraciji. Zagovornike samostojnosti Katalonije je obtožil, da svoj nedemokratični načrt vsiljujejo vsem Kataloncem, in zatrdil, da Španija ni imela druge izbire, kot da je ponovno vzpostavila red. Puigdemontov načrt za razglasitev samostojnosti je označil za pravljico. »Ni miroljuben, ni svoboden in Evropa ga ne bo priznala. Sedaj vsi vedo, da bo to imelo tudi svojo ceno,« je še dejal. S tem je po navedbah AFP meril na nekatera velika podjetja, ki so v zadnjih dneh svoje sedeže preselila izven Katalonije.


Plakat, s katerim so Španci voditelja katalonske in španske vlade pozvali k dialogu. Foto: AFP

Katalonska vlada za mediacijo, španska proti

Predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je v torek sicer naredil korak nazaj in pozval k odložitvi razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi rešitev iskali v dialogu z Madridom. V nagovoru v katalonskem parlamentu je zagotovil, da namerava uresničiti voljo ljudi na referendumu 1. oktobra, ki so ob 43-odstotni udeležbi prepričljivo podprli neodvisnost Katalonije. A želi si tudi umiriti razmere, zato je parlamentu predlagal preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi lahko dali priložnost pogovorom z Madridom.

V intervjuju za CNN se je Puigdemont danes zavzel za imenovanje mediatorjev. »Morda bi pomagalo, če bi dve osebi, ki predstavljala špansko vlado, in dve osebi, ki predstavljata katalonsko, skupaj imenovali mediatorja,« je dejal predsednik katalonske regionalne vlade. Špansko vlado je pozval, naj ne uveljavi 155. člena ustave, in jo posvaril pred svojo morebitno aretacijo: »Bila bi neupravičena in velika napaka«.

Rajoy je po drugi strani v današnjem nagovoru zavrnil kakršno koli mednarodno mediacijo. Kot je poudaril, mediacija med demokratičnim zakonom in neposlušnostjo oziroma nezakonitostjo ni mogoča. Obenem je zatrdil, da ni ustave, ki bi priznavala pravico do samoodločbe. Edina pot je torej sprememba ustave, a do nje je mogoče priti le prek zakonodaje in uveljavljenih pravil, je še dodal.


»Katalonski premier namenoma dela zmešnjavo, mi pa zahtevamo pojasnila, ali je Katalonija razglasila samostojnost ali ne,« je dejal Rajoy. Foto: Paul White/AP

Bruselj poziva k spoštovanju španskega ustavnega reda

Evropska komisija je o razmerah v Španiji danes na kratko razpravljala na rednem tedenskem kolegiju. Ponovila je poziv k popolnemu spoštovanju španskega ustavnega reda ter dejala, da zaupa španskim institucijam, premierju Marianu Rajoyu in drugim političnim silam, ki si prizadevajo najti rešitev v skladu s špansko ustavo. Poleg tega podpira prizadevanja za premostitev delitev in fragmentacije za zagotovitev enotnosti in spoštovanja španske ustave, je dejal podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Članicam EU stališče komisije ustreza, saj to pomeni, da se jim ni treba ukvarjati s špansko-katalonskim konfliktom, ki ga EU na splošno kljub katalonskim pozivom k posredovanju odriva stran. Strokovnjaki opozarjajo, da gre za zapleteno in občutljivo situacijo, v kateri je treba ravnati previdno. Sprašujejo se, ali si je mogoče predstavljati, da bi EU posredovala med Škotsko in Londonom.

Namestnik španskega premiera Soraya Saenza de Santamaria je v kontekstu torkovega Puidgemontovega govora dejal, da ta ne ve, kje je, kam gre in s kom hoče iti. »Niti Puidgemont niti kdorkoli drug ne more govoriti o uveljavitvi mediacije.« Katalonski premier je situacijo pripeljal na najvišjo raven v njihovi zgodovini in Katalonijo pripeljal v negotov položaj. Predsednik španske vlade vedno znova zavrača dialog s Katalonijo.


Carles Puidgemont je včeraj podpisal dokument o neodvisnosti Katalonije, a preložil uveljavitev referendumske odločitve, kjer se je 90 odstotkov ljudi, ki so glasovali, izreklo za neodvisnost Katalonije. Foto: Josep LAGO/AFP

Predstavnik katalonske regionalne vlade v Srednji Evropi Adam Casals je za STA dejal, da je po k dialogu usmerjenemu govoru Puidgemonta na potezi Rajoy, da se odzove in pokaže, ali se bo obnašal kot demokrat in se pogovarjal s katalonsko vlado.

Puigdemontov podpis izjave o neodvisnosti je bil po Casalsovih besedah pretežno simbolne narave. »Da, neodvisnost je bila razglašena, a predsednik je pozval parlament, naj potrdi, da še nima učinkov.«

Za dialog z Madridom katalonska vlada tako ne postavlja pogojev, poudarja Casals, ki je potezo katalonskega predsednika vlade opisal kot dejanje velike velikodušnosti. Dodaja, da je edini pogoj, ki ga je pred dnevi postavil Puigdemont, umik vseh španskih varnostnih sil iz Katalonije.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je medtem danes opozoril, da bančni sistem v Kataloniji ostaja nestabilen, kar negativno vpliva na banke in podjetja. »Razmere ostajajo spremenljive, zato ne bomo špekulirali. Upamo pa, da je stanje mogoče rešiti,« je dejal namestnik direktorja oddelka IMF za monetarne in kapitalske trge Matthew Jones.