Nemška SPD za pogovore o veliki koaliciji s CDU/CSU

Schulz je bil potrjen za predsednika SPD z 82 odstotki glasov, v začetku leta pa je za kandidaturo prejel stoodstotno podporo.

Objavljeno
07. december 2017 17.05
GERMANY-POLITICS/SPD
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – Nemška SPD se je kljub velikim izgubam na zadnjih volitvah odločila za k ­rezultatom usmerjene pogovore s konservativno unijo, o prihodnjih odločitvah pa se bodo še naprej posvetovali s svojo strankarsko bazo. Martin Schulz, ki ostaja predsednik stranke, je v razpravi predlagal federalne Združene države Evrope do leta 2025, vključno z izključitvijo članic, ki se s tem ne bi strinjale.

»Nočemo vladati za vsako ceno, a ne smemo niti za vsako ceno ne vladati. Odločilno je, kaj lahko uveljavimo!« je poudaril stari novi predsednik SPD Martin Schulz in večina socialdemokratskih delegatov mu je pritrdila, čeprav mnogi zadržano. Schulz je bil potrjen za predsednika SPD z malo manj kot 82 odstotki glasov, še v začetku leta pa je za kandidaturo prejel stoodstotno podporo. Svoje je prepričal s predlogi o novi evropski politiki: »Dovolite, da zberemo pogum za srčno pospeševanje Evrope!« ­Schulz do leta 2025 zahteva federalne Združene države Evrope s skupno zunanjo in varnostno politiko ter ustavo, kdor se ne bo strinjal s tem, bo moral zapustiti novo Evropsko unijo.

Tako kot francoski predsednik Emmanuel Macron se tudi predsednik SPD zavzema za proračun in finančnega ministra v evrskem območju ter obračun z begom kapitala v davčne oaze, že prej pa je povedal, da so ga zaradi takšnih postavk prepričevali o vladnem sodelovanju nekateri levo usmerjeni voditelji evropskih držav, med njimi poleg Macrona grški premier Aleksis Cipras. Zavzel se je tudi za bolj socialno Evropo, ki bi po njegovem morala biti pravičnejša in inovativnejša. »Še štirih let nemške evropske politike à la Wolfgang Schäuble si Evropa ne more ­privoščiti.«

Krščanskodemokratska prvakinja Angela Merkel, ki SPD vabi v ponovno veliko koalicijo, je ob tem izjavila, da mora EU do leta 2025 predvsem izboljšati svoje delovanje, kar pomeni tudi tesnejše sodelovanje na številnih področjih, tudi na obrambnem, zunanjepolitičnem in pri razvojni politiki, odpornejša mora biti gospodarska in valutna unija. Dolgoletna kanclerka je navedla soglasje strank o številnih korakih evropske politike.

Manj diplomatski odziv CSU

V bavarski CSU, sestrski stranki CDU Angele Merkel, so bili manj diplomatski. Dosedanji minister za promet Alexander Dobrindt je obtožil Schulza povzročanja razkolov v Evropski uniji. Prihodnji bavarski premier Markus Söder je dodal svoje pogoje veliki koaliciji, med njimi nasprotovanje višanju davkov v času proračunskega presežka, kar zadeva begunsko politiko, pa je vztrajal pri že med »jamajškimi« pogovori dogovorjenih zgornjih mejah. Schulz je, nasprotno, zahteval, da ljudi z migrantskimi koreninami ne bi izključevali ali jih obravnavali kot varnostno ­tveganje.

»Nemčija je priseljenska država!« Pravica do vojn in preganjanja nima zgornjih meja, je dodal. Stari novi predsednik SPD je nastopil proti »desnim skrajnežem in nemškim nacionalistom«, ne da bi omenil Alternativo za Nemčijo, ki se je na zadnjih volitvah povzpela na tretje mesto v bundestagu, a svojo SPD vidi kot utrdbo proti »tem ljudem«.

Nekdanji predsednik evropskega parlamenta je tudi priznal, da je med predvolilno kampanjo razočaral mnoge, in prosil odpuščanja. A je tudi opozoril, da SPD ni izgubila le zadnjih volitev, ampak tudi tri pred njimi, po letu 1998 so izgubili 10 milijonov volivcev. »Izgubili smo jasen profil,« je bil njegov odgovor na te dileme. Analitiki zunaj SPD so opozorili, da je kot zadnji socialdemokrat dobil volitve veliko bolj sredinski Gerhard Schröder, številni socialdemokrati pa so takšno usmeritev zavračali tedaj in jo še bolj zdaj ter bi se še najraje zavzeli za prvotno povolilno odločitev za umik v opozicijo.

Trhlo nezaupanje

»Martin, kdo ti bo sploh še verjel?« je neki bavarski delegat opozoril na Schulzevo povolilno zahtevo po umiku v opozicijo ter dodal, da je vodstvo SPD že leta 2013 sililo člane k privolitvi v veliko koalicijo. Proti sodelovanju v njej se je odločno izrekel tudi voditelj socialističnega podmladka Jusos Kevin Kühnert, po njegovem prepričanju so volivci jasno pokazali, kaj si mislijo. »Prenova bo zunaj GroKo ali pa je ne bo!« GroKo je nemška okrajšava za veliko koalicijo.

Toda mladih socialdemokratov je le 90 od več kot 600 delegatov SPD, večina drugih je raje prisluhnila opozorilom, da zunaj vlade ali s podporo manjšinske ne bodo imeli toliko vpliva. Martin Schulz je spomnil na programe, ki so jih v zadnjih štirih letih uveljavili, med njimi zakonsko zvezo za vse: »Številnim smo omogočili uresničitev sanj!« Zahteval je »vrnitev živahne razprave« o končanju prekarnih zaposlitev in drugih socialdemokratskih programov, člani stranke pa bodo imeli besedo tudi po koncu koalicijskih pogajanj.