Nemški železniški promet omejen zaradi stavke

Ves potniški promet so ustavili za šest dni in tovornega že v ponedeljek popoldne.

Objavljeno
05. maj 2015 10.28
TOPSHOTS-GERMANY-TRANSPORT-STRIKE-ECONOMY-LABOUR-RAIL-UNIONS
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin − Vlakovodje Deutsche Bahn so danes zgodaj zjutraj začeli »najdaljšo stavko vseh časov«: ves potniški promet so ustavili za šest dni in tovornega že v ponedeljek popoldne, ne izključujejo pa niti nadaljevanja stavke, če se z vodstvom nemških državnih železnic ne bodo sporazumeli o svojih zahtevah.

Ne gre le za razmeroma visoko povišanje plač, saj se pogajajo o petodstotnem povišanju v dveh delih za obdobje prihodnjih dveh let in celo ne za enkratno izplačilo tisoč evrov, o katerem so že tudi bolj ali manj soglašali. V Nemčiji bolj ali manj prevladuje tudi prepričanje, da si končno tudi delavci zaslužijo delež gospodarskega preroda države. Pristojni sindikat zahteva še korenito zmanjšanje nadurnega dela in tedenske norme, protestirajo pa tudi proti političnim načrtom za zmanjšanje pristojnosti majhnih, a vplivnih sindikatov, kot jih oblikujejo vlakovodje, piloti in še nekateri poklici.

»Deutsche Bahn svoje vlakovodje, strojevodje ranžirnih lokomotiv in sprevodnike znova sili k stavki,« so pri GDL odgovornost za stavko, ki močno prizadeva železniški promet v vsej državi in tudi v prestolnici Berlin, prevalili na delodajalca. Za kritike pa je vsega kriv odločni sindikalni voditelj Klaus Weselsky, ki je v zadnjem obdobju že večkrat organiziral prekinitve dela. »Stavka je brez prave mere,« pri Deutsche Bahn ocenjujejo, da GDL ne škodi le potnikom, železniški družbi in svojim sodelavcem, ampak tudi vsemu nemškemu gospodarstvu in socialnemu partnerstvu. Kot tudi med prejšnjimi stavkami so tudi tokrat marsikje organizirali nadomestne prevoze z avtobusi ali vlaki.

Nemčijo te dni prizadeva še vrsta drugih stavk, med drugimi svoje delo omejujejo tisti, ki bančne avtomate polnijo z denarjem, boj za svoje plače in pravice pa po učiteljih napovedujejo tudi zaposleni v otroških vrtcih.