Nizozemska delno odgovorna za smrt okoli 300 Bošnjakov

Sodišče je ugotovilo, da so ravnali nezakonito. »Morali bi se zavedati, da obstaja realno tveganje za nehumano obravnavo.«

Objavljeno
27. junij 2017 14.27
M. Č., STA
M. Č., STA
Haag − Nizozemsko prizivno sodišče je danes potrdilo, da je država delno odgovorna za smrt okoli 300 Bošnjakov, ki so bili ubiti v genocidu v Srebrenici julija 1995 med vojno v BiH. Prvostopenjsko sodišče je v civilnem procesu že leta 2014 odgovornost pripisalo Nizozemski.

»Sodišče ugotavlja, da je Nizozemska ravnala nezakonito,« je dejal sodnik Gepke Dulek in dodal, da so nizozemski pripadniki mirovnih sil Združenih narodov s svojim ravnanjem bosanskim Srbom olajšali ločitev muslimanskih moških in dečkov ter so se »morali zavedati, da obstaja realno tveganje, da jim grozi nehumana obravnava«, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemsko prizivno sodišče je odločalo v tožbi, ki so jo proti Nizozemski vložile Matere Srebrenice. Kot je danes odločilo sodišče, bo morala država plačati delno odškodnino.

Vodja Mater Srebrenice Munira Subašić je izrazila razočaranje nad današnjo odločitvijo sodišča. »To je sramotna sodba in sporočilo nam muslimanom, da nimamo pravice niti do življenja,« je dejala. Napovedala je tudi pritožbo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.Tu vstopite v Delov mulitimedijski projekt o mestu, ki so mu ukradli življenje.

Srebrenico so aprila 1993 Združeni narodi razglasili za varovano območje, ki so ga nadzorovale nizozemske modre čelade.

V Srebrenico se je zato med vojno zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov iz celotne BiH. Sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića so kljub temu 9. julija 1995 začele ofenzivo na Srebrenico, ki so jo varovale maloštevilne nizozemske modre čelade, vanjo pa vkorakale 11. julija.

Nizozemski bataljon pripadnikov mirovnih sil Združenih narodov je bil nameščen blizu Srebrenice, ko je mesto padlo. Bošnjake, ki so se zatekli v bazo ZN, so predali Srbom.

V genocidu v Srebrenici, ki velja za najhujši zločin v Evropi po drugi svetovni vojni, je bilo po podatkih spominskega centra Potočari ubitih več kot 8000 ljudi.