Nova država na meji med Srbijo in Hrvaško

Najmanjša državna tvorba na Balkanu Liberland je prejel že 320.000 prošenj za državljanstvo.
Objavljeno
06. maj 2015 19.24
Vili Einspieler, zunanja politika
Vili Einspieler, zunanja politika

Neodvisna država Liberland, ki jo je razglasil Čeh Vit Jedlička na nikogaršnji zemlji med Srbijo in Hrvaško, je podelila prva državljanstva. Živi in pusti druge, da živijo, je moto države, državljanstva pa ne morejo dobiti komunisti, neonacisti, ekstremisti in zločinci.

Predsednik Vit Jedlička trdi, da je najmanjša država na Balkanu na obali Donave med Bačkim Monoštrom v Srbiji in Zmajevcem na Hrvaškem, ki meri sedem kvadratnih kilometrov, nastala skladno z mednarodnim pravom, ker je ustanovljena na nikogaršnji zemlji, ki je v procesu razmejitve nista zahtevali niti Srbija niti Hrvaška. Cilj nove države je ustvariti družbo, ki bo pomagala poštenim ljudem v njihovem razvoju, ne pa da jim država greni življenje z nepotrebnimi prepovedmi in davki.

Jedlička pričakuje, da bosta Liberland, ki že ima svoje zakone in ustavo, zastavo ter grb, najprej priznali Hrvaška in Srbija. Uradna jezika bosta češki in angleški, plačevanje davkov pa bo neobvezno. Državljani bodo sofinancirali le soglasno dogovorjene razvojne projekte. Jedličku služi za zgled družbena ureditev v Hongkongu, Liechtensteinu in Monaku. Po njegovem je ključ uspeha samooklicane države dobra fiskalna politika. Ustava »Svobodne Republike Liberland« z omejevanjem moči politikov jamči vsem državljanom osebno in ekonomsko svobodo.


Glavni štab v Oazi miru pri lepem Tomi

Na spletni strani Liberlanda so dosegli že več milijonov obiskov, prejeli pa so 320.000 prošenj za državljanstvo. Ustanovitelji so doslej podelili 50 začasnih državljanstev, nova država pa bo lahko zaradi prostorskih omejitev štela največ 35.000 prebivalcev. Državljanstva so podelili v Bačkem Monoštru, okolica Liberlenda pa je pod nadzorom hrvaške in srbske policije, tako da njeni prvi državljani še niso mogli v svojo novo domovino. Glavni štab ustanoviteljev Liberlenda je postala krčma »Oaza miru pri lepem Tomi«, na strehi morebitnega prvega veleposlaništva nove države pa že plapola liberlandska zastava.

Kandidati navajajo, da so se vedno počutili kot državljani sveta in da jih je pritegnila ideja družbe, v kateri lahko dosežejo višjo stopnjo svobode, kot jo omogoča koncept moderne države. Jedlička, ki je član obrobne desničarske stranke, naklonjene nekdanjemu premieru in predsedniku Češke Vaclavu Havlu, meni, da bodo tako rekoč čez noč prejeli najmanj milijon prošenj za državljanstvo. V svojo fiktivno državo poziva vse ljudi, ne glede na njihovo rasno ali etnično pripadnost ter politično in versko prepričanje, ki so pripravljeni prevzeti visoke standarde in spoštujejo drugačna mnenja ter zasebno lastnino. V glavnem štabu še pravijo, da bodo odstopili od projekta, če bodo naleteli na nepremostljiv zid. Njihov prvi naslednji korak bo registracija lastnega plovila za plovbo po mednarodnih vodah.

Prestolnica bo Mlaka s štirimi kačami

Hrvaška in Srbija kljub poostrenemu policijskemu nadzoru na območju doslej nista pokazali, da sta zamisel vzeli resno. Da gre za šalo, meni tudi večina svetovnih medijev, mnogi pa primerjajo novo državo s projekti, kot sta Beograd na vodi in Zagreb na Savi. Na spletu se privrženci nove države zavzemajo za neposredno demokracijo in polno sodelovanja ljudstva na oblasti, nasprotniki iz srbskih vrst pa pozivajo ustanovitelje Liberlanda, naj zapustijo srbsko ozemlje. Po njihovem je bilo že več kot dovolj kraje srbske zemlje, Srbija pa pripada Srbom.

Smrtno resni so tudi tisti, ki pošiljajo komuniste v Severno Korejo. Spet drugim se smili država, ki bo na svojo žalost imela za edine sosede Srbijo in Hrvaško, tretji pa pojasnujejo, da ne gre za nikogaršnjo zemljo, ker je predmet mejnega spora med Srbijo in Hrvaško. Ugibajo tudi ime glavnega mesta, uveljavil pa se je naziv Mlaka s štirimi kačami. Za novo državo navijajo tudi tisti, ki so spoznali, da po razpadu nekdanje SFRJ živijo iz dneva v dan bolje in da vsak dan v vseh pogledih napredujejo.