Nove razprave o istospolnih porokah

Kanclerkina sprememba stališča: SPD zahteva odločanje v bundestagu.

Objavljeno
29. junij 2017 18.39
GERMANY-LGBT/
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – Nemški socialdemokratski kanclerski kandidat­ Martin Schulz je zaradi domnevnega izogibanja političnim razpravam očital kanclerki Angeli Merkel napad na demokracijo, a mu na politično bombo iz rok krščanskodemokratske prvakinje ni bilo treba dolgo čakati. Kanclerka je pretresla politični oder in državo s spremembo stališča do istospolnih porok.

Krščanskodemokratska kanclerka­ je doslej zagovarjala bolj tradicionalna stališča do istospolnih porok, na osebno obarvanem nastopu v organizaciji revije Brigitte­ pa je v začetku tedna omenila lezbično družino, ki skrbi za osem rejniških otrok. »Če država da ­istospolnemu paru otroke v rejo, tega ne morem več argumentirati s koristmi otrok,« je pripomnila. V Nemčiji imajo istospolni pari veliko enakih pravic kot poročene ženske in moški, a se te zveze ne imenujejo poroke in v njih ne smejo posvojiti otrok. Za kanclerko je to zdaj »vprašanje vesti«, na katero mora odgovoriti vsak sam. Tudi ­parlamentarci.

»Tak sem se rodil«

Še pred dvema letoma so v CDU o tem vročem vprašanju najprej izprašali berlinske člane svoje stranke, in ko se je večina opredelila proti izenačenju vseh pravic za istospolne pare, je to ostala strankina politika. Petintrideset odstotkov berlinskih krščanskih demokratov je bilo že tedaj za, in če je podobno razmerje med njihovimi političnimi predstavniki na zvezni ravni, se morda tudi nemškim istospolno usmerjenim obetajo spremembe. Tudi pri nemških konservativcih istospolna usmerjenost že dolgo ni več tabu. Eden najvidnejših članov predsedstva stranke in parlamentarni sekretar na finančnem ministrstvu Jens Spahn, tudi sam gej, že nekaj časa zahteva izenačitev istospolnih zvez s tistimi med moškim in žensko.

Geji in lezbijke se z zakonsko zvezo zavzemajo za globoko meščansko institucijo, je januarja poudaril 37-letni politik iz bližine nemške meje z Nizozemsko, že pred dvema letoma pa je o svoji istospolni usmerjenosti izjavil: »Sam si tega nisem izbral, tak sem se rodil.« Še vidnejša krščanskodemokratska političarka Annegret Kramp-Karrenbauer, zelo uspešna ministrska predsednica Posarja, je tedaj svarila pred istospolnimi zakoni z argumentom, da jim bodo slej ko prej sledile tudi zakonske zveze med sorodniki ali več ljudmi. Jens Spahn je opozoril, da je oboje zakonsko prepovedano ter da se skrajna levica z zavzemanjem za istospolne zakonske zveze pravzaprav zavzema za vrednote, ki so pomembne njim. »To je moderno zamišljeno meščanstvo.«

Socialdemokrati vidijo takšne razprave med krščanskodemokratskimi vladnimi partnerji in predvolilnimi tekmeci kot dokaz pravilnosti svojih načel ter zahtevajo takojšnje glasovanje v bundestagu. Upajo, da se bo pri tem vprašanju razkrila konservativna dvoličnost, saj so krščanskodemokratski zagovorniki tradicionalne družine že vznemirjeni, državni sekretar na notranjem ministrstvu Günter Krings pa je opozoril na pravne ovire. Ponovil je stališče notranjega in pravosodnega ministrstva, da bi morali za uveljavitev zakonske zveze za vse spremeniti ustavo, sam pa bo tudi sicer glasoval proti. »Že zdaj ni diskriminacije do registriranih istospolnih zvez, pravne posledice so enake zakonskim,« je ocenil za časopis Rheinische Post.

»Jasna družinska slika«

Da bi razelektril položaj, je krščanskodemokratski zagovornik istospolnih zvez Jens Spahn pozval k upoštevanju mnenj tistih, ki iz verskih in drugih razlogov zagovarjajo tradicionalno zakonsko zvezo.

Pozdravil je postopno potekanje razprav v Nemčiji, saj se tako počasi povečuje tudi naklonjenost zamisli. Unija CDU/CSU se lažje loteva te teme tudi zato, ker se bodo bolj konservativno usmerjeni Nemci zaradi nje težko usmerili k nacionalistični Alternativi za Nemčijo, čeprav se ta še naprej zavzema za »jasno družinsko sliko«: nova vodilna političarka AfD Alice Weidel živi v istospolnem partnerstvu, v katerem vzgaja dva otroka.

Če bo premagala nasprotovanje nekaterih svojih članov istospolnim porokam, si bodo nemški konservativci po parlamentarnih volitvah za morebitno koalicijo lažje pridobili liberalno FDP. Ta je s pokojnim zunanjim ministrom Guidom Westerwellejem že imela prvaka v istospolni zvezi in novi voditelj Christian Lindner je pozdravil novo kanclerkino stališče, socialdemokrati Martina Schulza pa še vedno upajo, da bodo pri zadevi, ki jo sami zagovarjajo že veliko dlje, sami pridobili nekaj političnega kapitala in da ne bodo znova žrtve lastnih uspehov pri vplivanju na družbene spremembe – ter politične pragmatičnosti »večne kanclerke« Angele Merkel.