Novi župan: London se je odločil za upanje namesto strahu

Sadiq Khan je postal prvi muslimanski župan kake večje zahodne prestolnice.

Objavljeno
07. maj 2016 12.33
BRITAIN-VOTE-LONDON-RESULT
Mo. B.,STA
Mo. B.,STA

London – Laburist Sadiq Khan je na četrtkovih volitvah za župana Londona prejel 57 odstotkov glasov, kažejo končni rezultati, objavljeni davi. Tako bo 45-letni sin pakistanskih priseljencev postal prvi muslimanski župan kake večje zahodne prestolnice, poroča Slovenska tiskovna agencija. Ob tem je pohvalil Londončane, da so izbrali upanje namesto strahu.

Za Khana kot naslednika karizmatičnega torijca Borisa Johnsona je glasovalo 1,3 milijona volivcev, medtem ko je njegov glavni tekmec Zac Goldsmith iz vrst vladajočih konservativcev zbral okoli 995.000 glasov. Johnson se za tretji mandat ni potegoval, ker je bil lani izvoljen za poslanca v britanskem parlamentu.

Po negativni volilni kampanji, v katerega so tekmeci Khana obtoževali tudi simpatiziranja z islamskimi skrajneži, in razglasitvi volilnih rezultatov je ta nekdanji odvetnik za človekove pravice napovedal, da bo »župan za vse Londončane«.

»Ponosen sem, da se je London danes odločil za upanje namesto strahu ter za enotnost namesto delitve,« je dejal v današnjem nagovoru svojim privržencem. »Upam, da nikoli več ne bomo pred takšno ostro izbiro. Strah nas ne dela varnejših, temveč le šibkejše, zato politika strahu preprosto ni dobrodošla v našem mestu,« je dodal.

Na volitvah za župana Londona se je potegovalo 12 kandidatov, v drugi krog pa sta se prebila Khan in Goldsmith. Z 1,3 milijona glasov je Khan po navedbah STA dobil največjo podporo med vsemi britanskimi politiki.

Laburisti izgubili manj od pričakovanega

Zmaga Khana v Londonu je razveselila laburiste, ki so na četrtkovih lokalnih volitvah v Veliki Britaniji utrpeli precejšnje izgube, čeprav manjše od pričakovanj. T. i. super četrtek, kot so dan volitev poimenovali britanski mediji, velja za prvi preizkus za vodjo laburistov Jeremyja Corbyna, ki je vodenje stranke prevzel konec lanskega poletja.

»Čestitke Sadiq Khan. Veselim se dela z vami za London, ki bo pošten za vse,« je tvitnil Corbyn. Med prvimi sta mu čestitala župan New Yorka Bill de Blasio in pariška županja Anne Hidalgo, medtem ko se je županski kandidat skrajne desnice Paul Golding ob razglasitvi rezultatov obrnil stran.

Laburisti so obdržali oblast v ključnih okrožjih v Angliji. Poleg tega so se odrezali bolje kot na lanskih parlamentarnih volitvah. Konservativci so po drugi strani zabeležili nekoliko slabši rezultat kot na parlamentarnih volitvah.

Na Škotskem je slavila Škotska nacionalna stranka (SNP), medtem ko so laburisti pristali na tretjem mestu za konservativci. V Walesu so se laburisti obdržali na prvem mestu.

Četrtkove volitve veljajo za pokazatelj vzdušja pred referendumom o brexitu 23. junija in s tem verodostojnosti premierja Davida Camerona, ki zagovarja obstanek v EU.