Novi župan Londona: Tu sem zaradi priložnosti, ki mi jih je dalo mesto

Podatek, da je Sadiq Khan musliman, še zdaleč ni nepomemben.

Objavljeno
08. maj 2016 20.31
BRITAIN-POLITICS-VOTE
Jure Kosec
Jure Kosec
Novi londonski župan še zdaleč ni prvi musliman, ki se mu je v Britaniji uspelo povzpeti na pomemben javni položaj. Njegova zmaga na četrtkovih volitvah je kljub temu zgodba o uspehu, predvsem pa kaže odprtost in strpnost britanske družbe.

Sadiq Khan
, dolgoletni poslanec laburistične stranke v britanskem parlamentu, je konec tedna v prostorih katedrale Southwark prisegel kot novi župan Londona. V inavguracijskem govoru je prebivalcem mesta obljubil, da bo storil vse v svoji moči za izboljšanje razmer za življenje v eni najbolj dinamičnih metropol sveta, in poudaril, da bo župan vseh Londončanov, ne le tistih, ki so ga izvolili.

Njegova zmaga je London po osmih letih znova vrnila v roke laburistom. Bila je ena redkih dobrih novic za stranko, ki je na četrtkovih lokalnih volitvah utrpela izgube v mnogih delih države, predvsem na Škotskem, kjer je izgubila status uradne opozicije. Khan je dokazal, da je eden od najsposobnejših politikov na britanski levici, obraz, na katerega gre upati v prihodnosti. To mu priznavajo tudi predstavniki desnega političnega pola, ki v njem vidijo enega ključnih tekmecev vodje opozicije Jeremyja Corbyna.

Pot na vrh

Khan se med kampanjo nikoli ni pustil ujeti v spiralo strankarske politike, ampak je ostajal osredotočen na končni cilj, tudi ko se je moral braniti pred očitki, povezanimi s svojo veroizpovedjo. Poznanstva, ki jih je v preteklosti menda gojil z ljudmi dvomljivega slovesa, med katerimi so bili menda tudi znani islamski ekstremisti, na koncu niso škodila njegovemu slovesu sposobnega, zmernega politika.

Uspešno je izpostavil probleme, ki se nanašajo na večino prebivalcev mesta, predvsem visoke cene nepremičnin. Londončanom je obljubil, da bo zgradil več domov, takšnih, ki si jih bodo lahko privoščili tudi ljudje z nižjimi dohodki. Med svoje prioritete je uvrstil preprečitev naraščanja cen javnega prevoza, sodelovanje s podjetji pri izobraževanju zaposlenih in gradnji infrastrukture ter ohranjanje in zaščito mednarodne konkurenčnosti Londona.

Vsaj v enem pogledu je imel tudi srečo. Njegova življenjska zgodba je tako specifična, da je ni bilo mogoče spregledati. Sin pakistanskih priseljencev je eden od osmih otrok, ki so skupaj s starši živeli v socialnem stanovanju sredi revnega londonskega predmestja. Po končani univerzi, kjer je diplomiral iz prava, je najprej delal kot odvetnik, specializiran za človekove pravice. Sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja se je pridružil laburistom in postal mestni svetnik, leta 2005 pa je bil izvoljen v britanski parlament kot predstavnik volilnega okraja Tooting. V času vlade Gordona Browna je bil najprej imenovan na mesto državnega sekretarja za lokalne skupnosti, kasneje pa je prevzel prometni resor. Nekdanji vodja laburistov Ed Miliband ga je imenoval za svojega pravosodnega ministra v senci.

Khanov vzpon na županski položaj je v marsičem logično nadaljevanje njegove življenjske poti, prebijanja skozi socialne, ekonomske ovire. Predvsem je primer uspešne integracije priseljencev in njihovih otrok. Podatek, da je novi župan musliman, še zdaleč ni nepomemben. Kaže predvsem odprtost in strpnost britanske družbe, v času, ko se mnoge države na Zahodu pomikajo v nasprotno smer. »Danes sem tu samo zaradi priložnosti in pomoči, ki jo je naše mesto dalo meni in moji družini. Moja ambicija, ki bo tudi vodilo mojega mandata, je, da bodo vsi Londončani deležni enakih priložnosti, kot sem jih bil sam,« je dejal med slovesnostjo, ki je potekala le dan po objavi končnih izidov volitev, na katerih je Khan gladko premagal svojega glavnega tekmeca, kandidata konservativne stranke Zaca Goldsmitha.

Moč in vpliv

Položaj, ki ga je zasedel Khan, nosi precejšnjo moč in vpliv. Londonski župan ima najširši mandat izmed vseh politikov v državi. Predvsem pa je pomembna odskočna deska za kariero v vrhu britanske politike, kot je v zadnjih mesecih prikazal njegov predhodnik Boris Johnson.

Pomenljivo je, da je bila ena prvih izjav, ki jih je Khan dal v svoji novi vlogi, kritika stranke, katere barve je v parlamentu zastopal več kot desetletje. Poudaril je, da morajo laburisti nagovoriti širšo skupino volivcev, kot so to počeli do zdaj. »V nasprotnem primeru nam ne bodo nikoli zaupali.« Britanski mediji so njegove besede interpretirali kot sporočilo vodstvu laburistov, predvsem pa Jeremyju Corbynu, da se stranka pod njim ne pomika v pravo smer. Nobenega dvoma ni, da so Khanove ambicije večje od županskega položaja.