Novoletni izbruh spolnega nasilja presenetil nemško policijo

Več kot 60 žrtev je prijavilo spolno nadlegovanje in kraje, ki naj bi jih v Kölnu zagrešili »mlajši moški arabskega rodu«.

Objavljeno
05. januar 2016 14.08
B. K., Berlin
B. K., Berlin

Berlin – Do tisoč mladih moških arabskega in severnoafriškega rodu je na silvestrsko noč v bližini kölnske železniške postaje grobo spolno in drugače nadlegovalo ženske, poročajo priče. Mnoge so tudi oropali, o podobnem nasilju pa poročajo iz Hamburga in Stuttgarta. »To so kazenska dejanja popolnoma novih razsežnosti,« pravi kölnski policijski načelnik Wolfgang Albers.

Številne ženske, ki so želele v porenjskem velemestu Köln na prostem pričakati novo leto, so namesto na sproščeno zabavo naletele na množice mlajših moških »arabskega in severnoafriškega rodu«, ki so jih nasilno otipavali po najbolj intimnih predelih. Več kot šestdeset žrtev je že prijavilo spolno nadlegovanje in kraje, ena celo posilstvo, eden od nasilnežev naj bi v hlače segel celo policistki, poročajo šokirani predstavniki policijskega sindikata.

Videoposnetki kažejo tudi metanje petard in drugih predmetov v množico na trgu pred železniško postajo. Osumljence še iščejo, zato še ni uradno potrjeno, ali so to ljudje, ki so lani in prej z Bližnjega vzhoda in od drugod množično pribežali v Nemčijo.

V pomanjkanju uradnih podatkov nemški mediji sami objavljajo izjave prizadetih in prič. »Policisti niso bili videti le preobremenjeni, ampak so bili očitno tudi v strahu, da se bo položaj še poslabšal,« je časopisu Kölner Stadt-Anzeiger povedala šestdesetletnica iz Overatha, ki se je s prijateljico sprehajala v bližini kölnske katedrale, dokler ju niso v bližini železniške postaje začeli obkroževati pijani mladi moški.

Kölnskim novinarjem se je javila tudi 32-letna begunka iz Afganistana, ki je prav tako želela ostati neimenovana in ki je z desetletno hčerko prišla na železniško postajo po sorodnike. V dveh letih v Nemčiji še ni doživela česa podobnega, v svoji domovini pa že, saj si tam ženske same pogosto ne upajo na ulice. Povedala je, da so bili moški videti arabskega rodu, a so vsaj nekateri med njimi govorili dobro nemščino, vsi po vrsti pa so bili tako agresivni, da je njena hči planila v jok. Medtem ko se je prebijala skozi pijano množico, so ji neznanci segali v žepe in torbico.

Kölnska nadžupanja Henriette Reker za zdaj še zavrača domneve, da so bili med povzročitelji nedavnih kravalov begunci, kot že domnevajo številni Nemci, bavarska CSU, ki glasno opozarja pred prevelikim navalom beguncev, pa že zahteva takojšen izgon vseh, ki so povezani s silvestrskim nasiljem v Kölnu, Hamburgu in Stuttgartu. Generalni sekretar Andreas Scheuer zahteva tudi policijske okrepitve v nemških mestih, video nadzor ter preiskave pri domnevnih tihotapcih ljudi.