Pod žarometom: Mário Centeno

Centenovi politiki je kljub odporu do ostrega varčevanja na Portugalskem uspelo zmanjšati proračunski primanjkljaj.
Objavljeno
04. december 2017 19.32
EUROGROUP-CHAIRMAN/PORTUGAL
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Portugalski finančni minister je pričakovano postal novi šef skupine finančnih ministrov držav v območju evra. Mário Centeno bo na položaju vodje te neformalne, a ne nevplivne skupine nadomestil Nizozemca Jeroena Dijsselbloema, ki bo mandat končal 13. januarja 2018. Dijsselbloem je skupino finančnih ministrov evrskih držav vodil od leta 2013, vendar po porazu njegove laburistične stranke ni več nizozemski finančni minister in tako ni več član evroskupine.

Ekonomist Centeno, ki bo v soboto praznoval svoj 51. rojstni dan, je minister v koaliciji socialistične stranke (PS), radikalnega Levega bloka (BE) in portugalske komunistične stranke (PCP). Ta koalicija Portugalski vlada od maja lani, Centeno se je večkrat moral otepati primerjav Portugalske z Grčijo ter primerjav med njim in njegovim grškim kolegom, ikono evropskih levičarjev, Janisom Varufakisom. Primerjave z rockovsko zvezdo Varufakisovega sloga je zavrnil kot izmišljotino novinarjev iz tujine.

Prav prestrukturiranje grškega dolga bo eno ključnih izzivov, s katerim se bo morala spopadati evroskupina pod Centenovim vodstvom. Tako kot Varufakisu, ki je študiral matematiko v Veliki Britaniji in tam pozneje doktoriral iz ekonomije, tudi Centenu ustreza delo s številkami. Po magisteriju iz uporabne matematike na lizbonski univerzi je na ameriškem Harvardu opravil še doktorat iz ekonomije.

Kot strokovnjak za ekonomijo trga dela je leta 2000 prišel na portugalsko osrednjo banko. Za Banko Portugalske je na različnih položajih delal do leta 2013. Centeno je pozneje odigral vplivno vlogo glavnega sooblikovalca gospodarskega programa socialističnega voditelja Antónia Coste, s katero je ta uspešno nastopil na volitvah leta 2015 in postal predsednik vlade.

»Spremenili bomo politiko varčevanja tako, da bo ta nadzorovana in finančno odgovorna,« je pred volitvami Centeno napovedoval odmik od varčevalne politike. Centenovi politiki je kljub odporu do ostrega varčevanja uspelo zmanjšati proračunski primanjkljaj.

Odločilna za preboj na položaj prvega med 19 finančnimi ministri evrske skupine je gotovo bila podpora velikih igralcev Nemčije, Francije, Italije in Španije ter Grčije. Akademik in politik Centeno bo na svojem novem položaju moral znati unovčiti prav vse, česar se je do zdaj naučil, tudi športne izkušnje iz mladosti, ko je igral ragbi.