Poljski parlament po protestih zavrnil prepoved splava

Konservativci naj bi zdaj pripravili nov, manj omejujoč zakon.

Objavljeno
06. oktober 2016 14.13
POLAND-ABORTION-HEALTH-RELIGION
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Varšava − Po množičnih protestih in po tem, ko je odbor za pravičnost in človekove pravice poljskega parlamenta zavrnil predlog zakona za popolno prepoved splava, je tudi poljski parlament zavrnil popolno prepoved umetne prekinitve nosečnosti.

Poslanci vladajoče desnice so strnili vrste z liberalnimi kolegi in na hitro sklicani seji parlamenta zavrnili osnutek zakona, za katerim je stala državljanska pobuda in ki je predvideval celovito prepoved splava ter ostre kazni, piše Slovenska tiskovna agencija.

V 450-članskem parlamentu je 352 poslancev glasovalo proti zakonu, 58 jih je bilo za, 18 se jih je vzdržalo. Vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki ima absolutno večino v parlamentu in je sprva zakon podpirala, se je tako očitno odzvala na ostre mednarodne kritike in množične proteste, piše STA.

Pristojni parlamentarni odbor je zakonski osnutek v prvem branju konec septembra podprl, v sredinem drugem branju pa ga je zavrnil, zaradi česar je moral o njem danes odločati celoten parlament.

Po poročanju poljskih medijev naj bi konservativci zdaj pripravili nov, manj omejujoč zakon.

Za zavrnjenim zakonskim osnutkom je stalo gibanje Stop Aborcji (Stop splavu), ki je hotelo, da bi v katoliški Poljski umetno prekinitev nosečnosti v celoti prepovedali in uvedli stroge zaporne kazni za zdravnike, ki bi umetno prekinitev nosečnosti opravljali, in tudi za ženske, ki bi se za splav odločile.

Poljska ima sicer že zdaj eno najstrožjih zakonodaj glede splava v Evropi. Poljakinje lahko umetno prekinejo nosečnost samo v primeru posilstva, če nosečnost ogroža življenje nosečnice ali če pri zarodku ugotovijo hude okvare, dodaja STA.