Predlagan začetek postopka proti nekdanjemu predsedniku Katalonije

Arturja Masa obtožujejo neizpolnjevanja odločitve sodišča, zlorabe položaja in nezakonite porabe proračunskega denarja.

Objavljeno
29. junij 2016 00.50
SPAIN-GOVERNMENT-CATALONIA-INDEPENDENCE
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Barcelona − Sodnik katalonskega regionalnega sodišča Juan Manuel Abril je danes predlagal začetek sodnega procesa proti nekdanjemu katalonskemu predsedniku Arturju Masu, ker so v Kataloniji leta 2014 izvedli simbolični referendum o neodvisnosti od Španije, piše Slovenska tiskovna agencija.

Tožilstvo Masa, ki je po petih letih januarja odstopil s položaja predsednika Katalonije, obtožuje neizpolnjevanja odločitve sodišča, zlorabe položaja in nezakonite porabe proračunskega denarja.

Poleg Masa je sodnik zaradi njune vloge pri referendumu predlagal tudi začetek sodnega procesa proti njegovi nekdanji namestnici Joani Ortega in nekdanji ministrici za izobraževanje Irene Rigau. Tožilstvo in obtoženi imajo sedaj pravico do odgovora na odločitev, katalonska regionalna vlada pa je že sporočila, da je sramotno, da je sodišče sprožilo »politično motiviran proces«, piše STA.

Neobvezujoč referendum so v Kataloniji izvedli novembra 2014, kljub odločitvi španskega ustavnega sodišča, da je nezakonit. Kar 80 odstotkov od 2,3 milijona Kataloncev, ki so se udeležili referenduma, je glasovalo za neodvisnost, še piše STA.