Predsednica katalonskega parlamenta v preiskovalnem priporu

Carme Forcadell lahko pripor zapusti ob plačilu varščine v višini 150.000 evrov.
Objavljeno
09. november 2017 12.00
SPAIN-POLITICS/CATALONIA
Ka. M.
Ka. M.

Madrid – Vrhovno sodišče je po včerajšnjem zaslišanju šestih članov predsedstva katalonskega parlamenta za predsednico Carme Forcadell odredilo preiskovalni pripor, iz katerega bo izpuščena, če plača varščino v višini 150.000 evrov. Za razliko od Forcadell, ki je, kot poroča španski El Mundo, noč preživela priprta, pa so Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet in Lluís Corominas sodišče zapustili svobodni, saj se priporu lahko izognejo, če v enem tednu plačajo varščino v višini 25.000 evrov. Za poslanca Joana Josepa Nueta tožilstvo ni zahteva pripora, saj Nuet, kot je povedal na zaslišanju, ni sodeloval pri sprejemanju deklaracije o neodvisni Kataloniji 27. oktobra, priložil pa je tudi dokazno gradivo, ki potrjuje njegove navedbe.

Špansko tožilstvo je proti članom predsedstva katalonskega parlamenta sprožilo postopke zaradi njihove vloge pri procesu osamosvajanja Katalonije, ki ga Madrid označuje za neustavnega, nelegalnega. Obtožnica jih bremeni upora, vstajništva in nezakonitega prisvajanja javnega denarja. Ob prihodu na zaslišanje je poslance pričakala gruča zagovornikov enovite Španije in jih z vzkliki pošiljala »v zapor«.

Carme Forcadell in preostalih pet članov predsedstva katalonskega parlamenta so za razliko od osmih odstavljenih ministrov katalonskega vlade Carlesa Puigdemonta, ki so brezpogojno v preiskovalnem priporu od njihovega zaslišanja na višjem sodišču minuli teden, odgovarjali na vprašanja sodnika. Kot pišejo španski mediji, je Forcadell na zaslišanju izjavila, da je predsedstvo parlamenta vselej spoštovalo ukrepe po 155. členu španske ustave, s katerimi je centralna vlada posegla v avtonomijo Katalonije, ter povedala, da je bila razglasitev Katalonije 27. oktobra »simbolične narave«.

Puigdemontovo pismo iz Bruslja

V luči zaslišanja članov predsedstva katalonskega parlamenta se je Puigdemont iz Bruslja oglasil s pismom, v katerem je ponovno poudaril, da »represija ni prava pot«. Kot Puigdemontove besede navaja španski El Mundo, je katalonski predsednik dejanja španske oblasti opisal kot nedemokratična, kot neskladna z vrednotami pravne države, na kateri temelji tudi Evropska unija, od idealov katere se, kot je zapisal, Španija s svojimi dejanji odmika. V sredo je namreč špansko ustavno sodišče zaradi neustavnosti razveljavilo tudi deklaracijo o neodvisnosti, ki jo je katalonski parlament sprejel 27. oktobra.

Pred vrhovnim sodiščem v Madridu se je zbrala gruča zagovornikov enotne Španije. »Naj živi enotna Španija«, so zapisali na svojih plakatih. Foto: Javier Soriano/AFP

Izrazi podpore akterjem katalonskega osamosvajanja

»Danes jih želimo nazaj,« je včeraj na twitterju zapisala županja Barcelone Ada Colau, pri tem pa je imela v mislih zaslišane člane predsedstva parlamenta. Svojo podporo zaslišanim in ostalim preganjanim katalonskim separatistom so na četrtkovi tiskovni konferenci izrazili tudi predstavniki katalonskih civilnodružbenih organizacij Katalonska narodna skupščina (ANC) in Òmnium Cultural, organizacij, ki vedno znova odigrata ključno vlogo pri mobilizaciji neodvisnosti naklonjenih Kataloncev. Pozvali so tudi k udeležbi na jutrišnjem shodu, ki bo, kot navaja katalonska La Vanguardia, potekal pod sloganom »Svoboda za politične zapornike. Smo republika.« Na čelu sprevoda bodo družinski člani priprtih katalonskih politikov in »dveh Jordíjev« – Jordíja Sancheza in Jordíja Cuixarta – predsednikov omenjenih organizacij, ki sta zaradi svoje vloge pri dejavnostih, povezanih z osamosvajanjem Katalonije, prav tako brezpogojno priprta.