Predsednica katalonskega parlamenta na svobodi

Carme Forcadell je zapustila preiskovalni pripor po tem, ko je plačala varščino v višini 150.000 evrov.
Objavljeno
10. november 2017 16.06
SPAIN-POLITICS/CATALONIA
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Madrid − Predsednica katalonskega parlamenta, ki ga je Madrid razpustil, Carme Forcadell je plačala zahtevano varščino v višini 150.000 evrov in je zapustila pripor, kjer je preživela noč po včerajšnjem zaslišanju na vrhovnem sodišču. To je odredilo pripor za Forcadellovo zaradi njene vloge pri referendumu o neodvisnosti Katalonije.

Vplivna civilnodružbena skupina Katalonski narodni kongres (ANC) je pozvala k donacijam, da bi zbrali sredstva za njeno varščino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg Carme Forcadell so v četrtek zaslišali še pet nekdanjih katalonskih poslancev, članov predsedstva parlamenta − obtožnica jih bremeni vstajništva, upora in nezakonitega prisvajanja javnih sredstev. Štirje izmed poslancev morajo, če se hočejo izogniti preiskovalnemu priporu, skladno z odločitvijo sodnika v tednu dni plačati 25.000 evrov. Vsi so prav tako morali sodišču izročiti svoj potni list. 

Od prejšnjega četrtka je v preiskovalnem priporu brez možnosti plačila varščine tudi osem ministrov odstavljene katalonske vlade, ki se soočajo z enakimi obtožbami kot člani predsedstva katalonskega parlamenta. 

Odstavljeni katalonski voditelj Carles Puigdemont je v odziv na odreditev pripora za Forcadellovo tvitnil, da je morala »spati v zaporu, ker je dovolila demokratično razpravo«. Puigdemont sicer ostaja v Belgiji, kamor se je zatekel skupaj s še štirimi nekdanjimi ministri. Prihodnji teden bodo stopili pred belgijskega sodnika, potem ko je Španija zanje izdala evropski nalog za prijetje.