Škotska premierka: Pogoji za nov referendum o neodvisnosti izpolnjeni

Nicola Sturgeon bi nov referendum organizirala jeseni 2018 oziroma spomladi 2019, vsekakor še pred izstopom iz EU.

Objavljeno
13. marec 2017 13.41
FILES-BRITAIN-SCOTLAND-INDEPENDENCE-VOTE
Mo. B.
Mo. B.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je danes, zadnjih nekaj ur preden bo London najverjetneje sprožil 50. člen Lizbonske pogodbe in s tem začetek brexita, sporočila, da bo storila vse za zaščito škotskih interesov. Po njenem mnenju so s togostjo Londona za pogajanja o izstopu iz EU izpolnjeni pogoji za nov referendum o škotski neodvisnosti. Napovedala je, da bo drugi teden začela iskati podporo v škotskem parlamentu.

Če bi bilo po njenem, bi nov referendum organizirali jeseni 2018 oziroma spomladi 2019 – še preden bi Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije. Na vprašanje, ali meni, da bo dobila dovolj podpore za izpeljavo referenduma, je odgovorila z da.

Junija 2016 je za izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije glasovalo 52 odstotkov volivcev, a podpora izstopu v vseh deželah ni bila enaka. Na Škotskem je brexit podprlo 38 odstotkov volivcev.

Nicola Sturgeon. Foto: Andy Buchanan/AFP

Nicola Sturgeon si je doslej prizadevala, da bi smela Škotska, potem ko bo brexit uradno zaključen, z EU skleniti svoj dogovor, po katerem bi Škotska obdržala dostop do skupnega evropskega trga. Danes je dejala, da se London ni bil pripravljen »premakniti niti za malo«. »Britanski vladi smo dali vse priložnosti za kompromis«.

Kljub njeni napovedi, je ideja še daleč od realizacije, postopek je dolg, na koncu pa mora nov referendum potrditi tudi britanska vlada. Britanski BBC pojasnjuje, da glavno vprašanje ne bo, ali bo London privolil v nov referendum, ampak - kdaj bo ta potekal. Britanska vlada bi lahko vztrajala, da se bo prihodnje dve leti povsem posvetila pogajanjem o brexitu.

Škotska je zadnji referendum o neodvisnosti izpeljala 18. septembra 2014. Nekaj več kot 55 odstotkov volivcev se je izreklo proti neodvisnosti. Različne javnomnenjske raziskave napovedujejo različne izide, če bi referendum danes ponovili, vsekakor pa bi bilo razmerje med tistimi za neodvisnost in tistimi proti še vedno tesno.

Vodja škotskih konservativcev Ruth Davidson je današnjo najavo Sturgeonove označila za »povsem neodgovorno« in ji očitala, da je s tem načrtno spregledala večino Škotov, ki si ne želijo novega referenduma. »Ljudje so znova in znova dali vedeti, da nočejo delitev, ki bi jih prinesel drugi referendum«.

Foto: Andy Bubhanan/AFP

Že jutri uradni začetek brexita?

Prva škotska ministrica je prizadevanja za nov referendum napovedala na dan, ko je potrjevanje dokumenta, s katerim bo vlada dobila dovoljenje za uraden začetek izstopa iz EU, tik pred koncem. O dveh dopolnilih bo še danes odločal spodnji dom britanskega parlamenta in nato znova lordska zbornica. Kraljica Elizabeta II. bi ga tako lahko podpisala že jutri, s čemer bo zakon postal veljaven.

Vlada pod vodstvom Therese May bo tako lahko izpolnila obljubljeno in 50. člen Lizbonske pogodbe, ki ureja izstop članice iz EU, sprožila že v začetku marca. S tem bo začel teči dvoletni rok za dokončanje pogajanj o izstopu.

Potem ko bo Mayeva v pismu obvestila EU o začetku izstopa, bodo imeli voditelji 27 članic približno 48 ur, da predložijo svoje prve osnutke pogojev. Sama pogajanja naj bi se začela šele čez nekaj mesecev, ko bosta obe strani dokončno dorekli svoji strategiji.