Regionalne volitve kot uvod v super volilno leto za Španijo

Volitve bodo pomemben pokazatelj priljubljenosti dveh novink na političnem prizorišču - strank Podemos in Ciudadanos.

Objavljeno
22. marec 2015 09.46
SPAIN-ELECTIONS/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Sevilla – Volivci v španski pokrajini Andaluzija se bodo danes odpravili na regionalne volitve, ki predstavljajo neke vrste uvod v super volilno leto za Španijo. Zmaga se na predčasnih volitvah obeta vladajočim socialistom, bodo pa volitve tudi pomemben pokazatelj dejanske priljubljenosti dveh novink na španskem političnem prizorišču.

Andaluzija je z 8,4 milijona prebivalcev najštevilčnejša španska pokrajina in velja za tradicionalno utrdbo socialistov (PSOE). Poleg Asturije je to pravzaprav edina pokrajina, v kateri so na vladi, medtem ko drugod, tako kot na nacionalni ravni, vlade vodi Ljudska stranka (PP).

Obe desetletja vodilni stranki na španskem političnem prizorišču sta si v predvolilni kampanji izmenjevali očitke glede korupcijskih škandalov, ki niso prizanesli nobeni od njiju. Vse skupaj pa je dodatna voda na mlin političnima novinkama - strankama Podemos in Ciudadanos.

Medtem ko levičarski Podemos tudi na račun nezadovoljstva zaradi varčevalnih ukrepov in slabega gospodarskega stanja v javnomnenjskih raziskavah že več mesecev striže peruti PP in PSOE, je pred tedni politične vode dodatno razburkalo oblikovanje stranke Ciudadanos. Ta je z gospodarskega vidika liberalnejša in se uvršča v politično sredino.

Ciudadanos lahko glede na ankete računa z 11 odstotki glasov oz. 12 poslanci, Podemos pa naj bi osvojil okrog 17 odstotkov glasov in zasedel do 22 poslanskih sedežev. Socialistom se obeta okrog 45 poslanskih sedežev, Ljudski stranki pa okrog 29.

Maja sledijo regionalne volitve v večini preostalih pokrajin, na isti dan bodo po vsej državi potekale tudi lokalne volitve. Septembra se obetajo regionalne volitve v Kataloniji, veliki finale pa Španijo čaka pozno jeseni s parlamentarnimi volitvami.