Šešlju bodo sodbo izrekli brez njegove prisotnosti

Haaško sodišče je Šešlja pozvalo, naj se izjasni, ali hoče izrek sodbe spremljati prek video povezave v Beogradu.

Objavljeno
16. marec 2016 17.00
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Haag − Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY) je sporočilo, da bodo vodji Srbske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, ki mu v Haagu sodijo zaradi zločinov proti človečnosti ter kršenja pravil in zakonov vojskovanja med letoma 1991 in 1993 na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter v Vojvodini, sodbo 31. marca ob deseti uri dopoldne izrekli brez njegove prisotnosti.

V obrazložitvi odločitve, pod katero se je podpisal haaški sodnik Mandiaye Niang, je sodišče zapisalo, da bodo sodbo brez prisotnosti obtoženca izrekli ne zato, ker je več ne zahtevajo, ampak ker obtoženec noče v Haag na izrek sodbe, srbske oblasti pa niso sprejele ustreznih ukrepov, da bi ga k temu prisilile. Haaško sodišče je Šešlja sicer še pozvalo, da se do 22. marca pisno izjasni, ali hoče izrek sodbe spremljati prek video povezave v Beogradu, poroča agencija Tanjug.

Kot smo že poročali, se je Šešelj, proti kateremu je haaško sodišče obtožnico zaradi domnevne vloge pri pregonu nesrbskega prebivalstva vložilo januarja 2003, 23. februarja istega leta prostovoljno predal. Vse od tedaj pa do novembra 2014 je bil v priporu v Scheveningenu.

Zaradi neuspešnega poskusa sojenja in zaradi obtoženčeve gladovne stavke se je proces proti Šešlju začel šele novembra 2007. Tožilstvo, ki je med procesom na sodišče pripeljalo 72 prič, je konec leta 2010 zaključilo predstavljanje dokazov; obtoženi Šešelj, ki se je izrekel za nedolžnega v vseh obtožnicah, pa za pričanje v svojo korist ni pozval nikogar. Tožilstvo je nato v sklepni izjavi marca 2012 sodišče pozvalo, naj Šešlja spozna za krivega v vseh točkah obtožnice in ga obsodi na 28 let zapora.

Izrek sodbe je bil predviden za 30. oktober 2013, a je Šešelj še pred tem zahteval, da sodišče iz procesa izloči enega od sodnikov zaradi njegove domnevne pristranskosti. Sodišče je njegovi zahtevi ugodilo in imenovalo novega sodnika Mandiayo Nianga.

Sodni svet haaškega sodišča je nato novembra 2014 sprejel odločitev, da Šešlja zaradi krhkega zdravja začasno izpustijo na prostost. Sodniki so zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja obtoženega − ikona srbskih ultranacionalistov boleha za rakom debelega črevesja, ki se je že razširil tudi na jetra − sklenili, da mu ponudijo priložnost, da si zdravniško pomoč poišče v okolju, ki bo zanj najbolj primerno. Pri tem so mu postavili več pogojev − ne sme stopiti v stik s svojimi žrtvami ali pričami haaškega tožilstva, poleg tega pa se mora v Haag vrniti nemudoma, ko to od njega zahtevajo.

Šešlja so na začasno prostost izpustili le nekaj dni po sprejetju odločitve, v domovini pa ga je pričakala navdušena množica. Nemudoma po vrnitvi v Srbijo je dejal, da se v Scheveningen ne bo vrnil prostovoljno. Poleg tega je vse od vrnitve v domovino večkrat ostro kritiziral haaško sodišče, ponavljal svoje nacionalistične ideje o Veliki Srbiji in pozival k strmoglavljenju srbskega vodstva. Haaško tožilstvo je zato zahtevalo odpravo odločitve o izpustitvi in jo tudi doseglo. Srbsko vlado je pozvalo, naj Šešlja nemudoma vrne v pripor v Scheveningnu, kar pa se doslej ni zgodilo.

Šešelj je bil v času svojega bivanja v Scheveningenu sicer že trikrat spoznan za krivega nespoštovanja sodišča in obsojen na 15, 18 in 24 mesecev zapora.