Škoti objavili predlog zakona o novem referendumu

Osnutek zakona Škotom omogoča, da ponovno razmislijo o samostojnosti, preden bo Velika Britanija izstopila iz EU.

Objavljeno
20. oktober 2016 17.28
BRITAIN-POLITICS-SCOTLAND-EU
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Edinburgh – Škotska vlada je danes objavila osnutek zakona o novem referendumu za samostojnost Škotske. Kot je ob tem danes dejala škotska premierka Nicola Sturgeon, želi s tem zavarovati položaj Škotske na evropskem skupnem trgu tudi v primeru, ko bo preostala Velika Britanija povezavo zapustila, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Osnutek zakona po njenih besedah Škotom omogoča, da ponovno razmislijo o samostojnosti, preden bo Velika Britanija izstopila iz EU. Škotskemu parlamentu po poročanju nemške tiskovne agencije DPA daje tudi »vse možnosti za zaščito nadaljevanja odnosov med Škotsko in EU«.

Hkrati je škotska premierka izrazila pripravljenost, da škotska vlada še naprej sodeluje z britansko pri pogajanjih o prihodnjih odnosih z Evropo. Opozorila je, da če bo postalo jasno, da je mogoče interese Škotske zavarovati samo s samostojnostjo države, morajo imeti škotski volivci pravico, da se o tem izjasnijo, še preden bo Velika Britanija zapustila EU.

»Soočamo se z nesprejemljivimi tveganji za našo demokracijo, gospodarstvo in naše družbene interese ter za pravico škotskega parlamenta, da pove svoje mnenje,« je še dejala Sturgeonova.

Uvodni člen osnutka zakona se glasi: Na Škotskem bo organiziran referendum o vprašanju samostojnosti Škotske. Vprašanje bo: Ali naj bo Škotska samostojna država?

Osnutek zakona državljanom iz drugih držav EU, ki živijo na Škotskem, v nasprotju z referendumom o brexitu daje pravico do udeležbe na referendumu.

Kot poroča STA, je osnutek zakona precej podoben zakonu o škotskem referendumu iz  leta 2013, ki je omogočil izvedbo referenduma leto dni kasneje. Na njem se je 55 odstotkov volivcev odločilo, da Škotska ostane del Velike Britanije.

Britanski volivci so na junijskem referendumu z večino glasov izglasovali izstop Velike Britanije iz EU. Na Škotskem je bila večina volivcev, 62 odstotkov, za to, da Otok ostane del EU.